Mangsa-mangsa yang cedera ditempatkan di hospital bagi mendapatkan rawatan

ADDIS ABABA – Sekurang-kurangnya 60 orang terbunuh dan ratusan lagi cedera dalam satu serangan udara di sebuah pasar di kampung Togoga, wilayah Tigray, Etiopia pada Selasa.

Menurut seorang saksi, Negash Araya, dia menganggarkan 200 orang lagi cedera dalam serangan itu.

Saksi-saksi memberitahu, jet-jet Tentera Udara Habsyah bertanggungjawab melakukan serangan tersebut di pasar berkenaan, lapor agensi berita BBC.

Tentera Habsyah menyatakan bertanggungjawab dalam serangan tersebut, namun ia bukan disasarkan kepada orang awam, sebaliknya adalah untuk meneutralkan golongan pemberontak.

Bagaimanapun, kerajaan Habsyah menafikan melakukan serangan tersebut.

Justeru, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mendesak supaya satu siasatan dilakukan berhubung serangan tersebut.

Kejadian serangan udara itu berlaku ketika para pegawai Habsyah dalam proses mengira undi pilihan raya Parlimen yang diadakan dalam minggu ini di tujuh daripada 10 wilayah di negara tersebut.

Bagaimanapun, tiada pilihan raya diadakan di Tigray iaitu lokasi pertempuran antara anggota-anggota yang setia dengan Pembela Pembebasan Rakyat Tigray (TPLF) dengan pihak tentera sejak November lalu.

Namun, beberapa penduduk melaporkan pasukan TPLF telah memasuki beberapa pekan di Mekkelle dekat Togoga sejak beberapa hari lalu sebelum berundur dalam tempoh beberapa jam. – MalaysiaGazette