Foto Instagram Dr Mustafa.

KUALA LUMPUR – Seorang doktor menjadi tular gara-gara berkongsi ilmu mengenai isu perut apabila membandingkan saiz organ badan itu dalam kalangan individu berbadan kurus dan mereka obesiti baru-baru ini.

Pakar Perunding Pembedahan dan Bariatrik, Dr. Mustafa Mohammaed Taher sebelum ini berkongsi sebuah video membandingkan saiz perut individu berbadan kurus yang berpenyakit dengan individu berbadan gempal yang kurang komplikasi.

Gara-gara video itu, ada warganet tidak berpuas hati dengan beliau atau lebih popular dengan panggilan Pak Long bahawa realiti hari ini kantung perut orang kurus yang berat 70 kilogram (kg) lebih besar daripada mereka yang berat 100 kg.

“Salam semua. Pak Long terkejut juga bila Assistant Pak Long @rafeahariffin inform video Pak Long jadi viral kat Twitter.

“Ramai yang tak puas hati cakap tiga-tiga perut tu perut besar, atas 100 kg, kena kecam sebab semua perut tu perut orang yang obes. Tapi ada juga yang sokong, ada jugak yg samakan perut dengan makanan viral tong mo tu. Macam-macam netizen ni.

“Biar Pak Long explain. Ada yang tanya kenapa tiga-tiga perut tu nampak macam sama je. Apa yang Pak Long tunjuk adalah contoh. Actually, kalau tengok secara dekat, perut yang 101 kg bersaiz lebih besar. Realitinya pula sekarang, ada yang berat badan cuma 60 atau 70 kg tapi kantung perut tu lagi besar dari orang berat 100 kg. Bahaya tu!” tulisnya di Instagram.

Mustafa menambah, kebanyakan individu selalunya mengambil kira kombinasi berat badan dan ketinggian (BMI).

“Bacaan BMI mempengaruhi ye. Kiraan dari segi BMI, mengukur tinggi dan berat, paling ringan itu secara luaran nampak kecil mungkin kerana dia sangat tinggi orangnya.

“Ada juga yang tanya, kenapa ada yang makan banyak tapi kenapa berat badan masih maintain tak naik. Perkara ini dipengaruhi dengan cara makan, waktu makan, jenis makanan, lifestyle dan banyak faktor sebenarnya,” terangnya.

Mustafa turut memberitahu ramai juga yang ingin tahu bagaimana hendak mengukur saiz perut yang sebenarnya.

“Memang tak boleh nak ukur perut secara fizikal. Cara seperti x-ray or CT scan boleh tengok size tapi hanya agak-agak sahaja, the actual size tu tak dapat diketahui. Hanya ketika pembedahan, barulah dapat tahu, ketika itu akan dilakukan measurement.

“Harap jawapan Pak Long dapat membantu mereka yang tak faham. Jadi, cost pembedahan bukan tertakluk kepada berat badan seseorang. Kurus ke plus size ke, semua kena check dulu dan Pak Long charge pun package price tak pakai timbang kati ya. Hope Pak Long dapat beri maklumat tepat dan padat ya,” katanya. – MalaysiaGazette