White House. foto Agensi

WASHINGTON – Jabatan Tenaga Amerika Syarikat (AS) akan mengeluarkan sebanyak 50 juta tong minyak daripada Rizab Petroleum Strategik (SPR) untuk menurunkan harga minyak dan menangani ketidakpadanan antara permintaan dan bekalan, kata White House.

Daripada 50 juta tong, 32 juta tong akan menjadi pertukaran dalam beberapa bulan akan datang.

Menurutnya, menggunakan minyak rizab itu akan menyebabkan memakan masa untuk mengembalikan semula paras SPR.

White House berkata, pengeluaran yang dilakukan itu selari dengan negara-negara pengguna tenaga utama yang lain, bagi membantu menurunkan harga minyak.

“Rundingan berminggu-minggu telah dilakukan dengan negara-negara di seluruh dunia dan kami sudah melihat kesan usaha ini ke atas harga minyak.

”Sejak beberapa minggu lepas harga minyak turun hampir 10 peratus,” katanya.

Pengumuman itu dibuat ketika harga petrol AS dan tekanan inflasi meningkat dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Harga purata negara bagi satu gelen petrol biasa ialah AS$3.403 dolar setakat hari Selasa, naik AS$1.29 dolar berbanding setahun lalu, menurut Persatuan Automobil Amerika (AAA).

“Pengumuman hari ini mencerminkan komitmen presiden untuk melakukan segala-galanya dalam kuasanya untuk mengurangkan kos untuk rakyat Amerika dan meneruskan pemulihan ekonomi yang kukuh,” kata White House.

Tambahnya, Joe Biden bersedia mengambil tindakan tambahan, jika perlu, dalam penyelarasan dengan seluruh dunia untuk mengekalkan bekalan minyak yang mencukupi.

SPR, pembekal minyak mentah kecemasan terbesar di dunia, telah ditubuhkan oleh Kerajaan Persekutuan AS. pada tahun 1970-an terutamanya untuk mengurangkan kesan gangguan dalam bekalan produk petroleum.

Sehingga 19 November, SPR mempunyai 604.5 juta tong minyak mentah, termasuk 352 juta tong minyak mentah yang mengandungi kandungan sulfur tinggi dan 252.5 juta tong minyak mentah mengandungi jumlah kecil hidrogen sulfida dan karbon dioksida, menurut Jabatan Tenaga AS. – Xinhua