Pengasas Rumah Bonda, Siti Bainun Ahd. Razali

KUALA LUMPUR – Pertubuhan Kebajikan Rumah Bonda Kuala Lumpur (Rumah Bonda) akan mengambil tindakan undang-undang terhadap pihak yang menyebarkan maklumat sulit penghuni rumah kebajikan itu.

Dalam satu kenyataan, pertubuhan itu memandang serius kesemua dakwaan yang ditimbulkan oleh Facebook “Mona Din” dan Facebook “Aliff Ahmad”.

Menurutnya, antara kenyataan yang disebarkan kononnya terdapat kegiatan pemerdagangan bayi dan maklumat sulit penghuni di rumah kebajikan itu turut didedahkan kepada umum.

Pertubuhan itu percaya maklumat sulit berkenaan telah didedahkan secara tidak bertanggungjawab oleh seorang individu yang merupakan bekas kakitangan rumah perlindungan tersebut.

“Pertubuhan Rumah Bonda dengan ini menegaskan bahawa pada bila-bila masa Pertubuhan Rumah Bonda tidak mengizinkan rekod-rekod sulit bekas penghuni disalahgunakan dan disebarkan sedemikian rupa

“Pertubuhan Rumah Bonda juga memandang serius percubaan pihak-pihak tertentu yang telah menghubungi dan mengganggu keluarga-keluarga angkat, menyebarkan maklumat dan gambar mereka di media sosial serta mendesak mereka untuk membuat laporan polis palsu dengan mendakwa berlaku kegiatan penjualan bayi di rumah perlindungan Rumah Bonda.

“Pertubuhan Rumah Bonda telah merujuk perkara ini dengan pihak peguam dan akan mengambil tindakan undang-undang sewajarnya,” katanya dalam satu kenyataan.

Baru-baru ini tular di media sosial gambar kanak-kanak yang lahir di rumah perlindungan tersebut.

Kanak-kanak terbabit dikatakan anak kepada seorang salah seorang saksi kes melibatkan pengasas Rumah Bonda Siti Bainun Ahd Razali.

Pengguna media sosial mendedahkan kanak-kanak tersebut kononnya telah ambil sebagai anak angkat oleh seorang artis.

Menurutnya, Rumah Bonda merupakan sebuah pertubuhan yang berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan di bawah Akta Pertubuhan 1966 (Akta 335).

Rumah perlindungan itu menafikan dakwaan berlaku permerdagangan bayi dan sedia bekerjasama dengan pihak berkuasa mengenai dakwaat tersebut.

Jelasnya, rumah perlindungan itu menyediakan termpat kepada remaja dan wanita hamil tanpa nikah; remaja dan wanita teraniaya; remaja dan wanita yang terlibat dengan gejala sosial.

Rumah tersebut juga memberi perlindungan sementara kepada bayi yang dilahirkan di luar nikah dan tidak diterima keluarga; serta menjaga bayi dan kanak-kanak yang sedang menjalani kes-kes mahkamah buat sementara waktu.

“Sejak penubuhannya, rumah perlindungan Rumah Bonda telah menempatkan keseluruhan seramai 62 orang remaja dan wanita hamil serta wanita teraniaya dan seramai 50 orang bayi telah dibantu untuk dilahirkan di hospital secara selamat,” katanya.

Tambahnya, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur melalui Perintah Mahkamah Kanak-Kanak juga ada menghantar kanak-kanak yang tiada waris dan remaja hamil luar nikah yang memerlukan perlindungan ke rumah perlindungan Rumah Bonda.- MalaysiaGazette