Seorang lelaki berjalan di dasar Sungai Sangone yang kering - anak sungai Po, mengalami kemarau terburuk selama 70 tahun, di Beinasco, Turin, Itali. Foto Reuters

ROM – Itali mengisytiharkan darurat di lima wilayah utara dan mengumumkan dana kecemasan berikutan kemarau yang semakin teruk yang melanda Lembah Po dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Kabinet meluluskan keadaan darurat di lima wilayah – Friuli-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardy, Piedmont dan Veneto – sehingga 31 Disember, kata kerajaan dalam satu kenyataan yang turut mengumumkan dana 36.5 juta euro (AS$39.5 juta) kepada membantu mereka yang terjejas.

Itali menghadapi gelombang panas yang luar biasa awal dan kekurangan hujan, terutamanya di utara Lembah Po pertanian, yang telah dilanda kemarau terburuk dalam 70 tahun.

Keadaan kecemasan menyediakan “cara dan kuasa yang luar biasa” untuk membantu menjamin keselamatan awam, pampasan bagi kerugian sambil berusaha untuk menjamin keadaan hidup normal bagi mereka yang berada di kawasan itu.

Menurut kesatuan pertanian terbesar negara, Coldiretti, kemarau mengancam lebih daripada 30 peratus pengeluaran pertanian negara dan separuh daripada ladang di Lembah Po.

Tasik Maggiore dan Garda juga merekodkan paras air yang lebih rendah daripada biasa pada tahun ini, manakala selatan Sungai Tiber, yang mengalir melalui Rom, juga menurun.

Po mewakili takungan air terbesar di semenanjung, yang kebanyakannya digunakan oleh petani.

Sejak kebelakangan ini, beberapa majlis perbandaran telah mengumumkan catuan.

Verona, sebuah bandar dengan seperempat juta penduduk, telah mencatuan penggunaan air minuman, manakala Milan telah mengumumkan penutupan air pancut hiasannya.

Kemarau juga menyebabkan pengeluaran tenaga hidroelektrik telah jatuh dengan mendadak.

Loji hidroelektrik, kebanyakannya di utara pergunungan negara, menyumbang hampir 20 peratus daripada pengeluaran tenaga negara. – Reuters