Gambar hiasan

SYDNEY – Seorang lelaki Australia telah diarah membayar pampasan kepada polis selepas  memalsukan penculikannya sendiri.

Paul Iera, dari Wollongong di New South Wales (NSW), mencipta plot untuk menghabiskan Malam Tahun Baru dengan wanita lain dan bukannya pasangannya.

Mahkamah memerintahkan lelaki berusia 35 tahun itu membayar A$16,218 (AS$10,334) kepada polis NSW untuk kerja-kerja siasatan mereka.

Majistret Wollongong berkata, alasan Iera adalah ”sebab yang paling tidak menarik  pernah dia temui”.

Pada 31 Disember 2022, Iera menghantar mesej teks kepada pasangannya yang mendakwa dia diculik.

 

Paul Iera who faked his own kidnapping to spend New Year's Eve with his mistress has been ordered to compensate police for the time they spent looking for him.
Paul Iera

Teks itu mengatakan penculik yang dibayangkannya akan menahannya “sehingga pagi”.

Pasangannya kemudian menghubungi polis di daerah Tasik Illawarra, yang menemui Iera dalam vannya di kampung halamannya di Dapto pada pagi berikutnya.

Polis melakukan lebih 200 jam menyiasat dakwaan penculikan Iera, dengan AS$16,218 dibelanjakan untuk gaji dan mendapatkan rekod telefon, lapor media tempatan.

Akhbar tempatan Illawarra Star berkata, Iera pada mulanya mendakwa dia diambil oleh sekumpulan lelaki Timur Tengah yang tidak dikenali dan kemudian dilepaskan.

Dia kemudiannya ditangkap pada bulan Januari dan didakwa membuat tuduhan palsu dengan niat untuk menyiasat orang lain, yang membawa hukuman penjara tujuh tahun.

Iera mengelak daripada dipenjarakan tetapi telah dikeluarkan perintah pemulihan komuniti selama tiga tahun dan diberitahu untuk menjalankan 350 jam khidmat masyarakat, serta pampasan kepada polis.

Dia juga mengaku bersalah atas tiga pertuduhan tidak berkaitan iaitu memiliki senjata api tanpa kebenaran, senjata terlarang tanpa permit dan peluru tanpa lesen.

Majistret Michael Ong menyifatkan tindakan Iera sebagai “menjijikkan”, lapor 9News Australia.

Abbas Soukie, peguam yang mewakili Iera berkata, dia “berbesar hati” kerana tidak dipenjarakan. – Agensi