Seorang wanita Palestin duduk bersama anak-anaknya di sekeliling api, di Khan Younis. foto Vatican News

GAZA – Seorang kakitangan bantuan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran bahawa separuh daripada penduduk Gaza kini kelaparan akibat pertempuran yang berterusan.

Timbalan Pengarah Program Makanan Dunia PBB, Carl Skau berkata, hanya sebahagian kecil daripada bekalan yang diperlukan telah dapat memasuki semenanjung itu mengakibatkan sembilan daripada 10 orang tidak boleh makan setiap hari.

Menurutnya, penghantaran makanan ke Gaza ‘hampir mustahil’.

Israel pula masih meneruskan serangan udara ke atas Gaza untuk menghapuskan Hamas dan membawa pulang tebusan Israel.

Jurucakap Angkatan Pertahanan Israel, Leftenan Kolonel Richard Hecht memberitahu BBC pada hari Sabtu “sebarang kematian dan kesakitan kepada orang awam adalah menyakitkan, tetapi kami tidak mempunyai alternatif”.

“Kami melakukan segala yang kami mampu untuk mendapatkan sebanyak mungkin di dalam Semenanjung Gaza,” katanya.

Pergerakan masuk dan keluar dari Gaza telah dihadkan sejak 7 Oktober, apabila pejuang Hamas memecah pagar perimeter Israel yang dikawal ketat – membunuh 1,200 orang dan mengambil 240 tebusan.

Sebagai tindak balas, Israel menutup sempadannya dengan Gaza dan mula melancarkan serangan udara ke atas wilayah itu, menyekat penghantaran bantuan yang sangat dipercayai oleh penduduk Gaza.

Kementerian Kesihatan yang dikendalikan Hamas berkata, Israel telah membunuh lebih 17,700 penduduk Gaza dalam kempen membalas dendamnya, termasuk lebih 7,000 kanak-kanak.

Hanya lintasan Rafah yang bersempadan dengan Mesir telah dibuka, membenarkan kuantiti bantuan yang terhad untuk sampai ke Gaza.

Minggu ini Israel bersetuju untuk membuka lintasan Kerem Shalom dari Israel ke Gaza dalam beberapa hari akan datang tetapi hanya untuk pemeriksaan lori bantuan.

Trak-trak itu kemudiannya akan pergi ke Rafah untuk menyeberang ke Gaza.

Tambah Skau, sembilan daripada 10 keluarga di beberapa kawasan menghabiskan “sehari dan malam tanpa sebarang makanan”.

Manakala penduduk di Khan Younis di selatan Gaza, sebuah bandar yang kini dikelilingi oleh kereta kebal Israel di dua bahagian hadapan pula berada dalam keadaan amat teruk.

Sementara itu, Dr Ahmed Moghrabi, Ketua Unit Pembedahan plastik di satu-satunya kemudahan kesihatan yang tinggal di bandar itu, Hospital Nasser, menahan air mata ketika bercakap dengan BBC tentang kekurangan makanan.

“Saya mempunyai seorang anak perempuan, berusia tiga tahun, selalu dia meminta saya (untuk) gula-gula, beberapa epal, beberapa buah-buahan. Saya tidak dapat menyediakan. Saya rasa tidak berdaya,” katanya.

“Makanan tak cukup, makanan tak cukup, hanya nasi, hanya nasi sahaja, boleh percaya? Kita makan sekali, sehari sekali sahaja,” ujarnya. – Agensi