Setiausaha Agung PKR, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berucap pada Konvensyen 25 Tahun PKR di Ideal Convention Centre (IDCC) Shah Alam. Foto MOHD ADZLAN, 21 APRIL 2024.

SHAH ALAM – Ahli-ahli PKR diingatkan supaya belajar daripada sejarah mengenai kegagalan reformasi yang digerakkan di banyak negara di seluruh dunia selepas mendapat mandat memimpin kerajaan.

Setiausaha Agung PKR, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, reformasi di Afrika mahu pun Eropah gagal diterjemahkan selepas mendapat amanah dalam memimpin kerajaan seperti yang dijanjikan untuk membawa  perubahan.

“Mereka ini apabila sudah menggapai mandat itu, di tengah pengharapan rakyat yang begitu tinggi, bukan sedikit perjuangan yang mengangkat tema reformasi ini kecundang.

“Satunya, mereka gagal memenuhi jangkaan rakyat yang begitu tinggi, kemudiannya jatuh. Yang kedua, adalah kerana tahap keupayaan untuk mengisi makna perjuangan itu, tak sampai,” katanya ketika berucap pada Konvensyen 25 Tahun PKR di Pusat Konvensyen IdeaL di sini hari ini.

Saifuddin turut mengingatkan mengenai faktor kegagalan reformasi adalah disebabkan terpesona dan lupa diri selepas diuji dengan nikmat menjadi kerajaan.

“Sebelum jadi pembangkang, hidup penuh derita, kemudian diuji dengan nikmat kerajaan dan kepimpinan. Waktu itu semua asas perjuangan semakin dilupakan.

“Yang mahu dibuat adalah menimbul dan menghimpun kekayaan. Itu antara ciri-ciri yang tidak membawa kepada kemenangan sebuah cerita perjuangan reformasi, mengambil contoh daripada perjuangan lampau,” ujarnya.

Dalam pada itu, Saifuddin yang juga Ketua Setiausaha Pakatan Harapan (PH) berkata, kejayaan reformasi akan diukur berdasarkan dasar dan program yang diterjemahkan sehingga rakyat memperoleh manfaatnya.

“Itu ukurannya. Ukurannya bukan berapa ramai menteri daripada blok Keadilan, berapa negeri menteri besar daripada Keadilan, berapa banyak exco yang diwakili oleh Keadilan, berapa ramai ahli Parlimen, berapa jumlah ADUN.

“Ukuran yang sebenar bila kita memegang tampuk kuasa, kita berjaya menterjemahkan, faham reformasi itu dalam bentuk dasar kerajaan yang kemudian kita laksanakan, rakyat dapat manfaatnya,” tambahnya. – MalaysiaGazette