KUALA LUMPUR – Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade) mempelawa syarikat Malaysia daripada pelbagai industri untuk menyertai empat pameran perdagangan utama iaitu Battery Show Asia, Mobility-Tech Asia, Build4Asia dan Data Center Asia yang akan diadakan serentak di AsiaWorld-Expo, Hong Kong bermula 15 hingga 17 Julai 2025.

Dalam kenyataan hari ini katanya, acara ini memfokuskan kepada industri bernilai tinggi yang mengalami transformasi pesat dan menyediakan peluang ideal kepada perniagaan Malaysia mempamerkan kepakaran, membentuk perkongsian strategik dan membuka peluang perniagaan baharu di seluruh rantau ini.

Menurut Matrade,  Battery Show Asia menyediakan platform penting kepada pengeluar Malaysia, penyedia penyelesaian tenaga dan syarikat teknologi untuk berhubung dengan pemimpin industri global dan mengembangkan kedudukan dalam sektor yang berkembang pesat ini.

Sementara itu, Mobility Tech Asia pula memberi peluang kepada perniagaan Malaysia yang mengkhusus dalam komponen kenderaan elektrik, infrastruktur pengecasan dan sistem pengangkutan pintar untuk menunjukkan keupayaan dan memanfaatkan permintaan pasaran yang semakin meningkat.

Bagi Build4Asia, ia menawarkan tahap eksklusif untuk syarikat Malaysia mempamerkan bahan binaan mampan, penyelesaian pembinaan pasang siap dan inovasi bandar pintar kepada pihak yang berminat dengan infrastruktur termaju dan pembangunan hijau, katanya.

Sementara itu, Data Center Asia menyediakan pintu masuk bagi syarikat teknologi Malaysia untuk memanfaatkan permintaan yang semakin meningkat bagi infrastruktur pusat data, pengkomputeran awan dan penyelesaian keselamatan siber sekali gus memperkukuh peranan Malaysia sebagai pemain utama dalam transformasi digital di rantau ini, katanya.

Matrade berkata, Hong Kong berperanan sebagai pintu masuk penting kepada pengeksport Malaysia untuk menawarkan lokasi strategik, persekitaran perniagaan yang kukuh dan rangkaian perdagangan luas yang menjadikannya platform pelancaran ideal untuk mewujudkan operasi di peringkat serantau, berhubung dengan pembuat keputusan utama dan mendapat pandangan yang jelas.

Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Akselerasi Eksport) Matrade, Abu Bakar Yusof berkata, pertumbuhan ekonomi yang mantap di Asia menawarkan peluang luas kepada perniagaan Malaysia di pelbagai industri utama, daripada teknologi hijau sehingga transformasi digital dan pembuatan canggih.

Beliau berkata, syarikat Malaysia mempunyai potensi untuk menembusi pasaran baharu, meraih perjanjian yang menguntungkan dan memacu pertumbuhan mampan di seluruh Asia. –  BERNAMA

IKUTI KAMI DI MEDIA SOSIAL

Facebook : Malaysia Gazette
X : @malaysiagazette
Instagram : @malaysiagazette
Youtube MG : MalaysiaGazette TV
Youtube MGFlash : MG Flash
TikTok : Malaysia Gazette
Threads : Malaysia Gazette
Whatsapp Channel : Malaysia Gazette
Telegram : Malaysia Gazette
Spotify : MG Podcast

Tinggal Komen

Please enter your comment!
Please enter your name here