KUALA LUMPUR – Kanak-kanak lelaki autisme yang dilaporkan hilang sejak Ahad lalu di Kampung Bahagia Dua di Tamparuli, Sabah ditemukan meninggal dunia di tepi sungai kira-kira tiga kilometer dari rumahnya semalam.
Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Tuaran, Penolong Kanan Penguasa Bomba Mohammad Nor Amit berkata, Muhd Aniq Faiz Muhammad Ashraf berusia lima tahun ditemui tersangkut di celah timbunan batang buluh yang terapung di tepi sungai kira-kira pukul 12.20 tengah hari.
“Mayat mangsa ditemukan oleh pasukan penyelamat ketika menjalankan pencarian menggunakan kaedah water rafting di kawasan sungai.
“Jasadnya kemudian diangkat dan diserahkan kepada pihak polis untuk tindakan lanjut,” katanya.
Beliau berkata, operasi SAR ditamatkan sepenuhnya pada pukul 1.15 tengah hari.
Dalam kejadian Ahad lalu, kehilangan Muhd Aniq Faiz disedari ahli keluarganya kira-kira pukul 1.30 tengah hari apabila dia tidak ditemui di dalam rumah.
Usaha awal mencari mangsa sebelum ini hanya menemukan anak patung milik mangsa di halaman rumah sebelum pihak keluarga membuat laporan kepada pihak berkuasa – MalaysiaGazette