HONSHU, Jepun – Seorang lelaki telah diselamatkan dari Gunung Fuji dua kali dalam satu minggu, selepas kembali ke puncak ketika berusaha mencari telefonnya yang hilang.
Lelaki berusia 20-an itu, yang tidak dinamakan, telah diterbangkan dari puncak tertinggi Jepun minggu lalu, tetapi terpaksa diselamatkan semula hanya empat hari kemudian.
Warga China berusia 27 tahun itu, yang tinggal di Jepun, ditemui pada hari Sabtu oleh pejalan kaki lain di laluan lebih 3,000 meter dari paras laut.
“Dia disyaki menghidap penyakit ketinggian dan dibawa ke hospital,” kata jurucakap polis di wilayah Shizuoka pada Isnin.
Puncak tertinggi Jepun dan mercu tanda ikonik Gunung Fuji kini dikawal melalui sistem levi baharu, sekatan masa dan had pelawat dalam usaha mengekang pelancongan.
Polis tempatan tidak dapat mengesahkan laporan bahawa lelaki ini telah diselamatkan dengan helikopter pada Khamis tetapi kembali ke Gunung Fuji pada hari Jumaat untuk mendapatkan telefonnya.
Ia kerana, lelaki itu terlupa selepas diselamatkan buat kali pertama.
Laporan itu tidak menyatakan sama ada dia berjaya menemui telefonnya dan barang-barang lain.
Gunung Fuji dilitupi salji sepanjang tahun dan merupakan gunung berapi yang aktif.
Denainya dibuka dari awal Julai hingga September, apabila orang ramai mendaki gunung untuk melihat matahari terbit.
Pihak berkuasa tempatan tahun lalu mengenakan yuran kemasukan dan mengenakan had pada nombor mengelakkan kesesakan. – Agensi