Najib Tun Razak
Najib Razak

KUALA LUMPUR – Datuk Seri Najib Tun Razak kecewa dengan keputusan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng hendak membatalkan pakej projek MRT2 yang dianugerahkan kepada gabungan Gamuda dan MMC Corp (Gamuda-MMC).

Bekas Perdana Menteri berkata, jika kerajaan berbuat demikian, kira-kira 20,000 pekerja dan 600 syarikat tempatan yang terlibat dengan projek itu akan hilang punca pendapatan.

“Pakej ini yang sudah siap pada tahap 40 peratus telah dianugerahkan kepada mereka secara tender terbuka antarabangsa pada tahun 2016.

“Selain Gamuda-MMC, empat lagi syarikat telah disenarai pendek untuk tender ini, iaitu China Railway Group (CREC) dan China Communications Construction Co (CCCC) dari China, Taisei Corp dari Jepun, dan Hyundai Engineering dari Korea Selatan.

“Akhirnya Gamuda-MMC menang dengan bidaan yang terbaik dari segi teknikal dan dengan harga yang paling rendah,” katanya dipetik dalam kenyataan dari akaun Facebook beliau.

Menurut Najib, tidak banyak syarikat tempatan yang mempunyai kepakaran dalam kerja membina terowong bawah tanah dan memiliki kelengkapan seperti Tunnel Boring Machine (TBM) dengan harga yang sangat mahal.

Katanya, keperluan adalah amat tinggi bagi pakar kejuruteraan dalam mengendali kerja menggali terowong di Lembah Klang yang padat penduduknya.

“Jika kos dikurangkan dan spesifikasi dicantas, akan wujud risiko dan kesan bahaya. Siapa akan bertanggungjawab jika berlaku bencana nanti?

“Gamuda-MMC merupakan satu-satunya syarikat di Malaysia memilik kepakaran dan telah terbukti melalui projek terowong SMART dan MRT 1 di mana projek MRT1 ini telah disempurnakan di bawah bajet dan lebih awal dari tempoh yang ditetapkan.

“Jika ditender semula, kemungkinan besar ialah syarikat luar negara akan memenangi projek ini. Mereka mungkin membawa masuk lebih banyak pekerja asing berbanding dengan Gamuda-MMC yang banyak menggunakan tenaga kerja anak tempatan,” ujarnya.

Kata Najib, pembukaan MRT2 yang dinanti-nantikan itu juga akan dilewatkan kerana proses tender semula bukan proses yang boleh selesai dengan cepat.

Lagipun ujarnya, pemegang Saham terbesar Gamuda ialah Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), diikuti oleh PNB (ASN/ASB), KWAP dan Tabung Haji.

Beliau berkata, PNB, KWSP, Tabung Haji, KWAP dan MMC pula adalah pemegang-pemegang saham antara yang terbesar dalam MMC Corp.

“Saya dapati harga saham MMC jatuh 16 peratus hari ini, manakala harga saham Gamuda susut 25 peratus pada hari ini sahaja. Harga saham Gamuda sudah jatuh lebih dari 50 peratus berbanding dengan paras harganya sebelum PRU14.

“Saya pasti ramai rakyat Malaysia akan sedih dengan keadaan ini, di mana simpanan mereka dalam KWSP, ASN, ASB, Tabung Haji dan sebagainya akan kehilangan berbilion ringgit, manakala berpuluh ribu rakyat sendiri kehilangan punca pendapatan.

“Nampaknya janji Pakatan Harapan (PH) sebelum PRU14 untuk mewujudkan satu juta peluang pekerjaan dengan gaji minima RM2,500 sebulan untuk rakyat Malaysia telah salah ditulis. Mungkin, maksud mereka sebenar ialah mahu memusnahkan satu juta pekerjaan?” ujar Najib. – MalaysiaGazette