Tunku Alizakri Raja Muhammad Alias.

KUALA LUMPUR – Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) umum dividen 5% untuk Simpanan Syariah dan 5.45% bagi Simpanan Konvensional bagi tahun kewangan 2019.

Dalam kenyataannya, KWSP berkata, kumpulan itu merekodkan prestasi baik dalam keputusan operasi dan kewangannya pada tahun lalu, sekali gus membolehkannya mengisytiharkan dividen 5.45% bagi Simpanan Konvensional membabitkan pembayaran sebanyak RM41.68 bilion.

Jumlah dividen yang diisytiharkan ini melepasi 2.95% yang dimandatkan di bawah Akta KWSP 1991, yang mana kumpulan itu perlu mengagihkan sekurang-kurangnya 2.5% dividen nominal setiap tahun.

Di samping itu, dividen purata tiga tahun KWSP untuk Simpanan Konvensional selepas pelarasan inflasi, berada pada tahap 4.33%, iaitu 2.33% di atas sasaran tiga tahun dana sebanyak 2.00%.

Bagi Simpanan Syariah pula, ia membabitkan pembayaran dividen sebanyak RM4.14 bilion.

Di bawah Akta KWSP 1991, kumpulan itu perlu membayar dividen bagi Simpanan Shariah pada apa-apa kadar mengikut prestasi sebenar pelaburan.

Bagaimanapun, Ketua Pegawai Eksekutif KWSP, Tunku Alizakri Alias berkata, pencarum boleh mendapat keselesaan kerana semua pelaburan mereka adalah patuh Syariah.

“Biarpun menghadapi keadaan pasaran yang mencabar pada tahun 2019, pengurusan dan peruntukan dana kami masih akan memastikan sasaran yang kami tetapkan dapat disampaikan bagi Simpanan Syariah untuk tahun lepas dan memenuhi mandat kami,” katanya.

Mengulas cabaran tahun ini, Alizakri berkata, tahun ini kelihatan sama, jika tidak lebih, mungkin ketidaktentuan melebihi tahun lalu.

“Covid-19 pasti akan memberi impak kepada pasaran, dan untuk menghadapinya, pasaran domestik kita pasaran mesti membuktikan ia berdaya tahan. Walaupun kesukaran ini, kami akan melakukan yang terbaik untuk mengekalkan prestasi serupa untuk Simpanan Syariah pada tahun 2020,” tambah beliau.

Mengulas lanjut prestasi kewangan KWSP, Alizakri berkata, tahun lalu menyaksikan turun naik pasaran berbanding tahun 2018.

Banyak isu pasaran global masih tidak diselesaikan dan timbul beberapa isu baru termasuk pengurangan faedah oleh Rizab Persekutuan, pertikaian perdagangan Amerika Syarikat-China dan ketidaktentuan dalam rundingan Brexit.

Dalam pada itu, Alizakri memberitahu, KWSP tidak menyangka protes di Hong Kong berlarutan dan memberi tekanan lagi kepada pasaran rapuh Timur Jauh.

“Tambahan pula, pasaran domestik pula tidak menyokong keupayaan untuk menjana pendapatan, yang mana 70% aset dana KWSP adalah di Malaysia dan dalam ekuiti tempatan,” katanya.

Walau bagaimanapun, katanya, peruntukan aset strategik dan struktur pembuat keputusan kumpulan itu menyediakan satu sistem yang kuat yang memberi panduan dan melindungi KWSP daripada ketidaktentuan itu.

“Kebanyakan pencapaian ini boleh dikaitkan dengan strategi kepelbagaian jangka panjang yang dilakukan secara konsisten, memastikan kami melakukan dengan baik walaupun dalam keadaan sukar.

“KWSP sentiasa berpendapat bahawa pegangan luar negara adalah bahagian penting dan penting dalam portfolio keseluruhan kami, dan telah mengumumkan beberapa kali niat kami untuk meneruskan usaha kepelbagaian ini untuk mengurangkan risiko,” ujar Alizakri. – MalaysiaGazette