The Chief Minister of Melaka, Datuk Seri Sulaiman Md Ali clocks in as the 13th Chief Minister of Melaka at the Seri Negeri in Ayer Keroh, Melaka. PIX: MOHD ADZLAN / MalaysiaGazette / 22 NOVEMBER 2021
Datuk Seri Sulaiman Md Ali

MELAKA – Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Sulaiman Md Ali hari ini mengumumkan barisan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) Melaka yang menyaksikan kombinasi muka lama dan baharu termasuk pertukaran portfolio.

Menurut senarai yang diperkenan oleh Yang Dipertua Negeri Melaka Tun Mohd Ali Rustam, Sulaiman dilantik memegang portfolio Perancang Ekonomi, Kewangan, Pembangunan Tanah, Agensi Berkaitan Kerajaan (GLC) dan Hal Ehwal Agama.

Datuk Muhammad Jailani Khamis kekal memegang portfolio Pelancongan, Warisan dan Kebudayaan manakala Datuk Rahmad Mariman yang sebelum ini Exco Kesihatan dan Anti Dadah, dilantik sebagai Exco Kerja Raya, Pengangkutan, Kemudahan Awam, Infrastruktur dan Pengurusan Banjir.

Sementara itu, lapan muka baharu dilantik sebagai Exco kerajaan negeri kali ini termasuk Datuk Seri Ab Rauf Yusof yang sebelum ini merupakan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka yang dilantik sebagai Exco Perindustrian, Pelaburan dan Pembangunan Usahawan.

Berikut adalah senarai penuh Jawatankuasa Negeri Melaka bagi penggal DUN ke-15.

Exco Perancang Ekonomi, Kewangan, Pembangunan Tanah, Agensi Berkaitan Kerajaan (GLC) dan Hal Ehwal Agama – Datuk Seri Sulaiman Md Ali

Exco Perindustrian, Pelaburan dan Pembangunan Usahawan – Datuk Seri Ab Rauf Yusof

Exco Pelancongan, Warisan dan Kebudayaan – Datuk Muhammad Jailani Khamis

Exco Kerja Raya, Pengangkutan, Kemudahan Awam, Infrastruktur dan Pengurusan Banjir – Datuk Rahmad Mariman

Exco Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Alam Sekitar – Datuk Zaidi Atan

Exco Pembangunan Luar Bandar, Pertanian dan Industri Asas Tani – Datuk Abdul Razak Abdul Rahman

Exco Pembangunan Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) – V. P. Shanmugam

Exco Hal Ehwal Wanita, Pembangunan Keluarga dan Kebajikan – Datuk Kalsom Nordin

Exco Kesihatan dan Anti Dadah – Dr Muhamad Akmal Saleh
Exco Pendidikan dan Teknologi – Datuk Rais Yasin

Exco Perpaduan Hubungan Masyarakat, Tenaga Kerja dan Hal Ehwal Pengguna – Ngwe Hee Sem

Sulaiman berkata gabungan Exco yang terdiri daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) daripada UMNO, MCA dan MIC itu melambangkan perpaduan dan kerjasama daripada semua kaum di Melaka.

”Gabungan lama, berpengalaman dan baharu daripada pelbagai latar belakang dan profesion inilah barisan terbaik untuk memajukan dan memakmurkan rakyat dalam tempoh lima tahun akan datang,” katanya pada sidang media khas pengumuman barisan Exco kerajaan negeri di Seri Negeri di sini hari ini.

Majlis angkat sumpah Exco Melaka itu dijangka berlangsung 3 petang ini di hadapan Mohd Ali di Seri Negeri. – BERNAMA