Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim melawat tapak pameran ketika hadir ke Persidangan Antarabangsa Ekonomi dan Kewangan Islam ke-15 di Sasana Kijang, Bank Negara Malaysia, Kuala Lumpur. Foto MOHD ADZLAN, 20 FEBRUARI 2024.

KUALA LUMPUR – Cara pemikiran dan amalan lama dalam perbankan dan kewangan Islam perlu berubah bagi memastikan ia kekal relevan.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, masih banyak yang perlu dilakukan walaupun banyak yang telah dicapai oleh sarjana ekonomi Islam di seluruh dunia selama lima dekad dalam membangunkan ekonomi Islam.

Beliau berkata, pelopor-pelopor kepada ekonomi Islam ini telah meletakkan asas untuk ekonomi yang mampan dan berasaskan kemanusiaan berdasarkan prinsip Islam yang abadi tetapi, terpakai untuk semua manusia.

Katanya, pelopor ini telah meletakkan agenda berorientasikan tindakan yang mungkin terlalu ke hadapan daripada zamannya ketika itu.

“Agenda dan rangka kerja etika dan moral ini dari tahun 1970-an kelihatan telah memuncak, dan kemudian mendatar tiada perubahan. Akibatnya, sejak 30 tahun yang lalu, ekonomi Islam yang dipromosikan sebagai agenda pembangunan holistik telah dipisahkan daripada kemajuan dalam perbankan dan kewangan Islam.

“Idea dan konsep ekonomi Islam yang beretika menjadi terkurung di dewan akademik dan ceramah, manakala pendekatan yang terlalu mementingkan fiqh, iaitu pendekatan sempit dan berorientasikan perundangan dalam perbankan dan kewangan Islam berlaku dalam perdagangan dan industri.

“Ini telah membawa kepada dakwaan bahawa ekonomi dan kewangan Islam hanyalah ‘tampal cantum’. Pengkritik mendakwa bahawa ia adalah retorik semata-mata, kekurangan kandungan substantif asli, selain mengitar semula tradisi konvensional, yang tiada beza seperti dalam khutbah agama.

“Justeru itu, pertama cara berfikir dan amalan lama perlu berubah. Kita mesti bersedia untuk menetapkan semula laluan kita, untuk mengatasi pematuhan fiqh-legalistik untuk pendekatan holistik yang merangkumi kuasa transformatif rangka kerja etika,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucap tama Persidangan Antarabangsa Ekonomi dan Kewangan Islam (ICIEF) ke-15 di sini, hari ini.

Dalam pada itu, Perdana Menteri berharap agar kali ini memberi fokus terhadap langkah membangunkan ekonomi kewangan Islam lebih mampan dan manusiawi.

Beliau menyeru ilmuwan termasuk pengamal industri dan pembuat dasar meluaskan idea demi kemajuan ekonomi Malaysia khususnya, selain dalam kalangan negara-negara Islam dan bukan Islam.

Pada masa sama, beliau berharap kerjasama itu dapat dilakukan secara konsisten sekaligus membantu merealisasikan visi masa depan negara lebih baik.

Persidangan ICIEF ke-15 bermula hari ini hingga 22 Februari menghimpunkan hampir 500 peserta antaranya dari negara Pakistan, United Kingdom, Arab Saudi, Maghribi, Turki, Indonesia, Amerika Syarikat, Nigeria, Norway, Jerman dan India. – MalaysiaGazette