KUALA LUMPUR – Malaysia telah disenaraikan dengan baik dalam penarafan berkaitan pelancongan oleh pelbagai penerbitan dan organisasi, termasuk disifatkan sebagai destinasi pelancongan trending ke-10 oleh TripAdvisor.

Presiden Kumpulan Mitra, Tunku Datuk Seri Iskandar Tunku Abdullah berkata, Malaysia juga disenaraikan sebagai destinasi percutian ke-18 terbaik dunia oleh sebuah organisasi bukan berasaskan keuntungan yang berpangkalan di United Kingdom.

“Malaysia juga merupakan bandar ke-6 yang paling banyak dilawati di dunia oleh Travelness.

“Malah Malaysia juga baru sahaja dinamakan sebagai negara paling mesra ke-2 di Asia dalam ranking oleh Yahoo! Finance Dan Insider Monkey,” katanya di sini, hari ini.

Presiden Kumpulan Mitra, Tunku Datuk Seri Iskandar Tunku Abdullah (kanan) bersama Pengarah Urusannya, Dr Fazil Khan (kiri) ketika melancarkan Rama-Rama Holidays Grand Launching And Wholesale Appreciation Awards 2024 di Hotel Concorde, Kuala Lumpur, hari ini.

Terdahulu beliau merasmikan Rama-Rama Holidays Grand Launching And Wholesale Appreciation Awards 2024.

Turut hadir Pengerusi Eksekutif Kumpulan Mitra, Datin Sri Maneesah dan Tunku Idalyn serta pengarah urusannya, Dr Fazil Khan.

Beliau juga berkata, agensi pelancongan dan pengembaraan sepeti Rama-Rama Holidays perlu mencipta produk baharu bukan sahaja pasaran masuk, bahkan pelancongan domestik.

“Kami mendapati terdapat kekuatan dalam bekerjasama dengan rakan kongsi dalam industri kami.

“Untuk memastikan pelancong kembali lagi, kita perlu mencipta tarikan, kita perlu berinovasi dan kita perlu mengekalkan.

“Kita perlu menyegarkan semula (sektor pelancongan). Bukan sahaja untuk pelancong asing tetapi juga pelancong Malaysia,” katanya.

Katanya, Malaysia tidak bersendirian dalam mempromosikan produknya sebagai destinasi pelancongan domestik yang menarik, malah jiran lain juga memerlukan tarikan ini.

“Selatan Thailand melihat ke pasaran domestik Malaysia dan taktik terkini ialah Songkhla mungkin membenarkan rakyat Malaysia membawa pelancong merentasi selatan negara jiran itu.

“Begitu juga Indonesia melihat pasaran kita,” katanya.

Sehubungan itu, beliau berharap Rama-Rama Holidays akan memainkan peranan penting dalam menggalakkan pelancongan domestik dan berganding bahu dengan pengusaha tempatan, hotel dan pusat peranginan serta tarikan pelancongan.

“Walaupun saya melihat ini sebagai langkah pertama kerana langkah seterusnya adalah untuk menyediakan pakej tersebut kepada pengusaha pelancongan asing.

“Kita tidak boleh duduk dan berehat kerana kita perlu terus menawarkan cadangan jualan unik Malaysia.

“Kita harus mampu menarik minat penggemar makanan, pencinta seni, penggemar membeli-belah, pencinta muzik, pengembara, pengembara mewah & berbelanja tinggi, pencinta sukan, pengembara perniagaan & pengunjung konvensyen serta mereka yang mencari kemudahan kesihatan,” katanya lagi. – MalaysiaGazette