Anggota bomba memadam kebakaran empat premis perniagaan yang terbakar di Jalan Changlun, Jitra. foto: FB Pasukan Bomba Sukarela Padang Sera

ALOR SETAR – Empat premis perniagaan berhampiran sebuah restoran makanan segera di Jalan Changlun, Jitra musnah dalam kebakaran malam tadi.

Ketua Cawangan Pengurusan Operasi dan Balai Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kedah Penguasa Kanan Bomba II Abd Fataf Amdan berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada 9.13 malam sebelum tiba di lokasi tiga minit kemudian.

“Sebaik tiba, bomba mendapati kebakaran melibatkan empat premis perniagaan jenis kekal. Anggaran kemusnahan bagi kesemua premis itu adalah antara 15 hingga 95 peratus, bagaimanapun ia tidak melibatkan mangsa.

“Sebanyak 16 anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Jitra dan BBP Bukit Kayu Hitam dengan bantuan daripada beberapa Pasukan Bomba Sukarela (PBS) telah melakukan kerja-kerja pemadaman dengan menggunakan kaedah tiga aliran empat pancutan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata, kebakaran dapat dikawal pada 9.35 malam dan operasi telah ditamatkan sepenuhnya pukul 1.11 pagi. – BERNAMA

IKUTI KAMI DI MEDIA SOSIAL

Facebook : Malaysia Gazette
X : @malaysiagazette
Instagram : @malaysiagazette
Youtube MG : MalaysiaGazette TV
Youtube MGFlash : MG Flash
TikTok : Malaysia Gazette
Threads : Malaysia Gazette
Whatsapp Channel : Malaysia Gazette
Telegram : Malaysia Gazette
Spotify : MG Podcast

Tinggal Komen

Please enter your comment!
Please enter your name here