Penunggang motosikal meredah hujan lebat ketika tinjauan Lensa MalaysiaGazette di Kuala Lumpur.

KUALA LUMPUR – Ribut petir, hujan lebat dan angin kencang dijangka melanda kebanyakan negeri sehingga jam 1 pagi esok, kata Jabatan Meteorologi Malaysia.

Kawasan-kawasan tersebut adalah seluruh negeri Perlis, Kedah, Pulau Pinang; Perak dan Kelantan (Jeli, Kuala Krai dan Gua Musang).

Selain itu,  Pahang (Tanah Tinggi Cameron, Lipis, Raub, Jerantut, Bentong dan Temerloh); Selangor (Sabak Bernam, Kuala Selangor, Hulu Selangor, Klang, Gombak, Petaling dan Hulu Langat), Kuala Lumpur dan Negeri Sembilan (Jelebu).

Sarawak pula di Kuching, Samarahan, Sri Aman (Lubok Antu), Sarikei (Julau), Sibu, Mukah (Dalat dan Mukah), Kapit (Song dan Kapit), Bintulu (Tatau) dan Limbang dan Sabah di Kawasan pedalaman (Sipitang, Tenom, Nabawan, Keningau dan Tambunan) dan Pantai Barat (Ranau)

Menurutnya, amaran dikeluarkan apabila terdapat tanda-tanda menunjukkan ribut petir dengan intensiti hujan melebihi 20 mm/jam yang hampir atau dijangka berlaku melebihi sejam.

Amaran ribut petir adalah amaran jangka pendek yang sah dalam tempoh tidak melebihi enam jam untuk satu-satu keluaran. – MalaysiaGazette

IKUTI KAMI DI MEDIA SOSIAL

Facebook : Malaysia Gazette
X : @malaysiagazette
Instagram : @malaysiagazette
Youtube MG : MalaysiaGazette TV
Youtube MGFlash : MG Flash
TikTok : Malaysia Gazette
Threads : Malaysia Gazette
Whatsapp Channel : Malaysia Gazette
Telegram : Malaysia Gazette
Spotify : MG Podcast

Tinggal Komen

Please enter your comment!
Please enter your name here