Home Dunia Bakal calon PM wanita pertama Islam Romania ditolak

Bakal calon PM wanita pertama Islam Romania ditolak

BUCHAREST- Presiden Romania, Klaus Iohannis telah menolak calon menteri perdana yang dinamakan oleh Demokrat Sosial, bagaimanapun beliau tidak memberi sebarang alasan berhubung keputusannya.

Sevil Shhaideh akan menjadi perdana menteri wanita Islam yang pertama Romania.

Tetapi Shhaideh telah dikritik kerana kekurangan pengalaman politik, hanya pernah berkhidmat sebagai seorang menteri serantau.

Demokrat Sosial (PSD) yang memenangi undi dalam pilihan raya berharap untuk membentuk kerajaan campuran

“Saya telah menganalisa dengan betul hujah-hujah yang menyokong serta menentang dan saya telah memutuskan untuk tidak menerima cadangan ini,” kata Iohannis dalam satu kenyataan yang disiarkan di televisyen.

Beliau juga menyeru supaya usul cadangan yang lain.

Terdapat dakwaan Shhaideh terlalu tunduk kepada pemimpin PSD, Liviu Dragnea.

Presiden tidak menjelaskan faktor yang diambil ketika membuat keputusan tetapi terdapat dakwaan bahawa Shhaideh akan menjadi pemimpin “boneka” jika dia menjadi Perdana Menteri.

PSD mencalonkan beliau selepas kemenangan pilihan raya membanggakan pada 11 Disember, janji untuk menaikkan pencen dan melaksanakan pemotongan cukai terjamin ia kira-kira 45 peratus daripada undi.

Dragnea terpaksa menarik balik usahanya untuk menjadi Perdana Menteri kerana terlibat dalam penipuan pilihan raya, yang mana beliau menerima dua tahun hukuman penjara yang digantung.

PDA memenangi pilihan raya selepas kemarahan orang ramai dalam kes kebakaran kelab malam pada bulan November 2015 yang mengorbankan 64 orang dan mencetuskan perletakan jawatan Perdana Menteri Victor Ponta. – MalaysiaGazette