Kebanyakan belia yang kehilangan pekerjaan berusia 25-29 tahun. Foto hiasan

KUALA LUMPUR – Setakat 20 November lalu, data Sistem Insurans Pekerjaan (SIP) Perkeso mendapati lebih 62 peratus pekerja yang hilang pekerjaan adalah dalam kalangan belia.

Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M. Saravanan berkata, majoriti atau kira-kira 19,396 belia yang kehilangan pekerjaan adalah berusia 25 hingga 29 tahun.

Manakala rekod Kementerian Belia dan Sukan pula, kadar pengangguran belia telah meningkat kepada sembilan peratus.

“Memandangkan negara terus berdepan dengan cabaran pandemik Covid-19, KSM akan menggandakan usaha dalam melaksanakan program-program peluang pekerjaan bersama dengan rakan strategik demi mengurangkan kadar pengangguran terutamanya di kalangan belia di negara ini.

“KSM juga akan melaksanakan beberapa inisiatif di bawah Belanjawan 2021 untuk mengurangkan kadar pengganguran dan merancakkan pasaran buruh negara,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Tambahnya, prihatin dengan isu pengangguran khususnya dalam kalangan belia, KSM bersama KBS telah menganjurkan Karnival PenjanaKerjaya Belia 2020 yang berlangsung dari 24 November sehingga 26 November yang lalu.

Karnival pekerjaan yang dijalankan secara maya itu menawarkan lebih 8,300 kekosongan jawatan oleh 26 majikan.

Sepanjang tiga hari karnival, penganjur menerima penyertaan seramai 13,246 belia dari seluruh negara manakala seramai 65 calon telah ditawarkan pekerjaan serta-merta apabila berjaya dalam temuduga terbuka secara maya  dan 320 calon pula telah berjaya ke temuduga pusingan kedua. – MalaysiaGazette