Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman Nur Sajat transwoman transgender arrested Thailand fugitive
Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman.

KUALA LUMPUR – Usahawan kosmetik kontroversi, Nur Sajat atau nama sebenarnya, Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman akhirnya mengakui dia sudah menjalani pembedahan penukaran jantina.

Menerusi InstaStory miliknya, dia turt mendakwa kerja-kerja amal kebajikannya tidak dipersetujui segelintir pihak akibat statusnya.

“Adakah aku seorang kafir? Seorang yang tidak layak memeluk Islam dan berbuat baik dalama agamaku.

“Bila terjadi macam ini, aku rasa, aku makin jauh untuk mendekatkan diri dengan Allah. Ujian berat dan tindakan tidak wajar pada diri aku kerana aku bersedekah dengan memakai pakaian wanita.

“Ini semua haram. Kau itu tak layak beragama Islam. Sebab itu kad pengenalan lelaki walaupun kau tiada nafsu pada wanita. Semua kata kau ini lelaki dalam kad pengenalan.

“Walaupun kau sudah menjalani pembedahan penukaran jantina. Ini semua kau buat wakaf tetap haram sebab kau berpakaian wanita,” tulis Sajat.

Minggu lalu, nama Sajat kembali menjadi bahan bualan netizen selepas dia mendakwa, dirinya ditahan reman oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) kerana mengadakan majlis doa selamat dan bacaan Yasin di pejabatnya di Shah Alam.

Menurut Sajat, 36, dia ditahan pada tanggal 6 Januari lalu di Pusat Tahanan Sementara (PTS) di Kuala Kubu Bharu dan dia telah dilayan tidak wajar walaupun datang bertujuan memberi keterangan dan kerjasama pada pihak JAIS.

“Saya digari, dikasari dengan kata-kata dan tindakan, dicederakan sebegitu rupa. Tangan dan badan saya bengkak kerana pergelutan saya ketika saya mempertahankan diri.

“Saya berhak diberi hak asasi kemanusiaan untuk hidup seperti manusia lain juga. Saya amat sedih dan kecewa dengan kejadian ini kerana kesan daripada kejadian mengganggu perniagaan saya dan mental,” katanya. – MalaysiaGazette

6 Komen

  1. kenapa JAIS ni bertindak mcm polis plak? Kalau dia salah ke dakwa lah di mahkamah..siap bergari2 bagai ni apa hal..musibat betul pejabat2 agama yg perasan bagus ni

  2. Sesapa yang komen menghina jais itu jelas adalah kurang didikan agama dan x tahu law lansong. So org2 mcm ni mmg lah taik cirit jer. Syabas Jais! Syabas jais. Kau telah jalankan tanggingjawabmu. Kmi rela berperang demi menjaga akhlak islam dan maruah agama islam.

  3. MUJAHID YUSUF RAWA Boleh membela SAJAT spt membela LGBT/Trangender dan melarang memasuki premis dn kelab malam yang melakukan maksiat selepas 12malam .

  4. Mana boleh tukar ciptaan ALLAH sesuka hati.
    Bagus Jais bertindak menangkap Sajat., takut jadi ikutan ank2 muda yg keliru dan kurang didikan agama. Sajat boleh berniaga dgn ketrampilan lelaki. Kena banyak lgi mendalami agama.Syabas Jais.. mesti bendung sblm merebak..takut kita pulak yg terima bala ALLAH jika dibiarkan.

Comments are closed.