face mask Covid-19
Pekerja kedai butik memakai dua lapisan pelitup muka selepas kerajaan menggalakkan pemakaian tersebut bagi membendung wabak Covid-19 semasa tinjauan lensa Malaysia Gazette di sekitar Kuala Lumpur. Foto AFFAN FAUZI, 24 MEI 2021.

KUALA LUMPUR – Walaupun negara sedang dilanda gelombang ketiga Covid-19, tenaga kerja Malaysia paling risau akan kesejahteraan kewangan mereka.

Ia adalah hasil dapatan satu kajian baharu dari Employee Hero – penyelesaian peneraju terkemuka, penyelesaian gaji dan faedah untuk perniagaan kecil dan sederhana (PKS).

Laporan global Employment Hero pada tahun 2021 mengenai Kesan Covid-19 terhadap Pemilik Perniagaan dan Pekerja berdasarkan analisis lebih daripada 1,000 majikan dan pekerja Malaysia mendapati 71% pekerja Malaysia bimbang tentang kesejahteraan kewangan mereka berbanding kebimbangan terhadap kesihatan fizikal (66%) dan kesihatan mental (62%).

Bagaimanapun, secara keseluruhan lebih ramai rakyat Malaysia (62%) prihatin terhadap kesihatan mental mereka berbanding dengan tenaga kerja di negara lain seperti Singapura (50%), United Kingdom (49%), New Zealand (46%) dan Australia (46%) yang menunjukkan tahap kebimbangan lebih rendah.

Ketidaksepadanan yang ketara antara peningkatan permintaan untuk sokongan kesihatan mental dan apa yang ditawarkan oleh majikan sekarang sukar untuk diabaikan.

Ramai majikan percaya bahawa mereka menyokong (74%) kesihatan mental pekerja mereka – tetapi hanya 56% pekerja yang setuju.

Mengenai topik pengukuran, 59% majikan mengatakan mereka mempunyai alat untuk mengukur masalah kesihatan mental di tempat kerja, tetapi hanya 48% pekerja yang bersetuju.

Ketika pekerja Malaysia ditanya apa yang dapat dilakukan oleh majikan untuk menyokong kesihatan mental mereka, 70% mengenal pasti keseimbangan kerja-kehidupan yang sihat sebagai inisiatif pilihan mereka, diikuti oleh perkhidmatan kaunseling yang disediakan syarikat (57%) dan peningkatan faedah kesihatan dan kesejahteraan (55%) .

Tinjauan itu juga mendapati lebih sedikit pekerja yang bekerja dari rumah sejak sebelum wabak Covid-19 dilaporkan mengalami stres (59%) berbanding dengan 64% pekerja yang dilaporkan mengalami stres setelah dipaksa bekerja akibat pandemik itu.

Data ini menekankan pentingnya komunikasi dan peralihan yang dikendalikan dengan baik kepada pekerja jarak jauh oleh majikan.

“Syarikat yang berhasrat untuk terus bekerja dari jarak jauh atau fleksibel pasca-Covid perlu menjadikan keseimbangan kerja-kehidupan, kesihatan mental dan inisiatif kesejahteraan pekerja secara keseluruhan sebagai keutamaan dalam organisasi.

”Kekurangan struktur yang jelas, aliran kerja dan komunikasi terbuka di seluruh organisasi menambahkan tekanan dan tekanan yang tidak perlu kepada pekerja yang sudah berjuang untuk mengatasi masalah pandemik umum kegelisahan,” kata Ben Thompson, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas Bersama Employment Hero.

Tambah Thompson: “Kita dapat melihat bahawa pekerja yang bekerja sebelum pandemik jauh lebih baik kerana reka bentuk dan pelaksanaan struktur kerja jarak jauh yang tepat.

”Dengan kerja jarak jauh masih menjadi keperluan di bahagian dunia ini – dan mungkin masa depan – majikan mesti mengambil tindakan dan meletakkan garis panduan dan saluran komunikasi yang tepat untuk memastikan kesejahteraan pekerja mereka”.

Melihat ke depan, 63% majikan di Malaysia menyatakan bahawa kesihatan mental akan menjadi tumpuan organisasi mereka pada tahun 2021. – MalaysiaGazette