Anwar Ibrahim

KUALA LUMPUR – Pendaftaran baharu dan kemas kini Sumbangan Tunai Rahmah (STR) akan dibuka selama sebulan, mulai 1 Mac hingga 31 Mac ini.

Ia bertujuan memastikan mereka yang layak atau masih tiada dalam pangkalan data Kerajaan dapat mengemukakan permohonan masing-masing selain membolehkan penerima sedia ada yang mempunyai sebarang perubahan maklumat untuk membuat pengemaskinian.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, STR pada tahun ini akan memanfaatkan 8.7 juta penerima dengan peruntukan hampir RM8.0 bilion.

“Pendekatan rahmah dalam membela nasib rakyat susah terutamanya golongan rentan dan mudah terjejas akan terus diperkasakan di bawah Kerajaan Perpaduan,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Sementara itu, Kementerian kewangan berkata, bagi mengurangkan golongan yang tercicir atau exclusion error, data penerima STR Fasa 1 akan dibawa secara automatik ke dalam
pangkalan data Kerajaan di samping data daripada beberapa agensi kerajaan untuk disemak silang kelayakan STR mengikut syarat yang ditetapkan.

Kementerian Kewangan, katanya, akan memperhebatkan program turun padang bersama pemimpin komuniti dan pelusuk desa bagi memastikan STR dirasai oleh seluruh rakyat Malaysia.

Pemohon STR boleh merujuk Soalan Lazim (FAQ) di Portal Rasmi STR melalui pautan https://bantuantunai.hasil.gov.my bagi mendapatkan maklumat lanjut. – MalaysiaGazette