29 kenderaan tentera Zionis dimusnahkan.

GAZA – Briged Al-Qassam, sayap tentera kumpulan Palestin Hamas, mendakwa ia sudah membunuh sejumlah askar Israel dan memusnahkan 29 kenderaan tentera Israel di beberapa kawasan di Semenanjung Gaza.

Briged itu, dalam satu kenyataan di Telegram berkata, para pejuangnya membunuh dan mencederakan tentera Zionis yang bersembunyi di dalam sebuah bangunan di Juhor ad-Dik, sebuah kejiranan di Bandar Gaza, selepas menyasarkannya dengan dua peluru berpandu anti-kubu dan anti-individu. peluru selain bertempur dengan mereka menggunakan mesingan.

Kenyataan itu menambah, sebanyak 29 kenderaan Zionis telah musnah sepenuhnya atau sebahagiannya di semua kawasan pencerobohan ke Semenanjung Gaza.

Dalam kenyataan lain pada petang Ahad, briged itu memberitahu, pasukan tersebut menyasarkan kenderaan Israel di selatan Gaza dengan roket.

Kumpulan itu juga berkata, ia menyasarkan pangkalan tentera Tzeelim di Gurun Negev dengan roket.

Terdahulu pada hari Ahad, Briged Al-Qassam berkata, ia membunuh enam tentera Israel di kejiranan Juhor ad-Dik di tenggara Kota Gaza.

Sejak Israel mula mengebom Gaza pada 7 Oktober, sekurang-kurangnya 13,000 rakyat Palestin telah terbunuh, termasuk lebih 9,000 wanita dan kanak-kanak, dan lebih 30,000 yang lain telah cedera, menurut angka terkini.

Beribu-ribu bangunan, termasuk hospital, masjid dan gereja, juga telah rosak atau musnah dalam serangan udara dan darat yang tidak henti-henti Israel ke atas kawasan yang dikepung itu.

Sekatan Israel juga telah memutuskan Gaza daripada bekalan bahan api, elektrik dan air, dan mengurangkan penghantaran bantuan kepada aliran kecil. – Agensi