Penduduk Palestin meninjau bangunan yang musnah dibedil tentera Zionis di Gaza,

LONDON – Amnesty International berkata, ia telah mendokumentasikan dua serangan Israel di Gaza bulan lepas yang menyaksikan 46 orang awam, termasuk 20 kanak-kanak, terbunuh dan kejadian itu mesti disiasat sebagai “jenayah perang.”

Menurutnya, serangan itu berlaku pada 19 dan 20 Oktober di sebuah bangunan gereja, yang mana ratusan orang awam yang kehilangan tempat tinggal berteduh di situ dan sebuah rumah di kem pelarian al-Nuseirat di tengah Gaza.

“Berdasarkan penyiasatan mendalam mengenai kejadian ini, Amnesty International telah menentukan bahawa ia adalah serangan langsung ke atas orang awam atau objek awam, yang mesti disiasat sebagai jenayah perang,” katanya dalam satu kenyataan.

Erika Guevara-Rosas, pengarah penyelidikan global, advokasi dan dasar kumpulan itu, menggesa pendakwa Mahkamah Jenayah Antarabangsa untuk mengambil “tindakan konkrit segera” dengan mempercepatkan siasatan ke atas “jenayah perang dan jenayah lain di bawah undang-undang antarabangsa dibuka pada 2021”.

“Kematian, serangan maut yang menyalahi undang-undang ini adalah sebahagian yang telah didokumenkan tanpa menghiraukan orang awam Palestin, dan menunjukkan kesan buruk akibat serangan tentera Israel yang belum pernah berlaku sebelum ini.

“Tiada tempat lagi yang selamat di Gaza, tidak kira di mana orang awam dapat tinggal atau mencari perlindungan,” katanya.

Amnesty International turut berkongsi imej serangan yang disasarkan serta kenyataan oleh mangsa yang terselamat daripada dua serangan itu.

“Kami duduk di rumah, penuh dengan orang, kanak-kanak, saudara mara. Tiba-tiba, tanpa sebarang amaran, semuanya runtuh di atas kepala kami.

“Abang saya mati, anak saudara saya, anak saudara saya… ibu saya meninggal, adik-beradik saya meninggal dunia, rumah kami sudah tiada… Tiada apa-apa di sini, dan kini kami tiada apa-apa dan terlantar,” kongsi Hani al-Aydi kepada Amnesty International.

Sejak Israel mula mengebom Gaza pada 7 Oktober, sekurang-kurangnya 13,000 rakyat Palestin telah terbunuh, termasuk lebih 9,000 wanita dan kanak-kanak, dan lebih 30,000 yang lain telah cedera.

Beribu-ribu bangunan, termasuk hospital, masjid, dan gereja, juga telah rosak atau musnah dalam serangan udara dan darat yang tidak henti-henti Israel ke atas kawasan yang dikepung itu.

Sekatan Israel juga telah memutuskan Gaza daripada bekalan bahan api, elektrik dan air, dan mengurangkan penghantaran bantuan kepada aliran kecil. – Agensi