413 / 5,000 Seorang anggota polis sempadan Mesir berdiri untuk berkawal dekat dengan menara Israel yang mengawal pintu Karem Shalom menuju ke Israel dari koridor Philadelphi, zon penampan yang memisahkan Mesir dari Israel dan Semenanjung Gaza Palestin. Foto AFP

GAZA – Tentera Israel mendakwa telah mengambil kawalan ke atas zon strategik di sepanjang sempadan antara Gaza dan Mesir, yang dikenali sebagai Koridor Philadelphi.

Jurucakap Pasukan Pertahanan Israel (IDF) berkata, kira-kira 20 terowong yang digunakan Hamas untuk menyeludup senjata ke Gaza telah ditemui di sana.

TV Mesir memetik sumber yang menafikan perkara ini, dan berkata Israel cuba mewajarkan operasi ketenteraannya di bandar Rafah di selatan Gaza.

Pengumuman itu dibuat di tengah-tengah ketegangan yang memuncak antara Israel dan Mesir.

“Dalam beberapa hari kebelakangan ini, tentera IDF menubuhkan kawalan operasi di Koridor Philadelphi, di sempadan antara Mesir dan Rafah,” kata jurucakap IDF Laksamana Muda Daniel Hagari pada hari Rabu.

Beliau menyifatkan koridor itu sebagai “talian hayat” untuk Hamas, yang mana kumpulan itu didakwa “selalu menyeludup senjata ke Semenanjung Gaza”.

Beliau berkata, tentera sedang “menyiasat.. dan meneutralkan” terowong yang ditemui di kawasan itu.

Namun, Hagari kemudiannya dalam taklimat bersama media berkata, beliau tidak dapat memastikan semua terowong itu menyeberang ke Mesir, lapor New York Times.

Koridor Philadelphi ialah zon penampan, hanya kira-kira 100m (330 kaki) lebar di bahagian-bahagian, yang berjalan di sepanjang sisi Gaza dari sempadan 13 kilometer (8 batu) dengan Mesir.

Mesir sebelum ini berkata ia telah memusnahkan terowong rentas sempadan, menjadikan sebarang penyeludupan senjata mustahil.

Dan sumber Mesir “peringkat tinggi”, yang dipetik oleh Al-Qahera News, menuduh Israel “menggunakan dakwaan ini untuk mewajarkan meneruskan operasi di bandar Rafah di Palestin dan memanjangkan perang untuk tujuan politik”.

Israel telah menegaskan ia mesti mengambil Rafah untuk mencapai kemenangan dalam perang yang dicetuskan oleh serangan Hamas yang tidak pernah berlaku sebelum ini ke atas negara itu pada 7 Oktober 2023, yang mana kira-kira 1,200 orang terbunuh dan 252 yang lain telah dijadikan tebusan.

Sekurang-kurangnya 36,170 orang telah terbunuh di seluruh Gaza sejak permulaan konflik, menurut kementerian kesihatan yang dikendalikan Hamas.

Ketegangan antara Mesir dan Israel semakin memuncak sejak tentera Israel menguasai bahagian Gaza di titik persimpangan Rafah tiga minggu lalu sebagai sebahagian daripada serangan mereka terhadap Hamas.

Awal minggu ini, seorang askar Mesir terbunuh dalam insiden membabitkan tentera Mesir dan Israel di kawasan sempadan berhampiran Rafah.

Mesir adalah penyokong kuat rakyat Palestin dan telah mengutuk kempen ketenteraan Israel di Gaza dan pembunuhan beribu-ribu orang awam oleh Israel dalam peperangan.

Seperti Israel, Mesir telah mengekalkan sekatan di sempadannya dengan Gaza sejak Hamas berkuasa pada 2006. Hamas adalah cabang pertubuhan Ikhwanul Muslimin Islamis, yang diharamkan sebagai kumpulan pengganas di Mesir.

Mesir, bagaimanapun, telah mengekalkan saluran terbuka dengan Hamas dan telah bertindak sebagai orang tengah dalam rundingan tidak langsung antara Israel dan kumpulan itu untuk cuba mencapai perjanjian gencatan senjata dan membebaskan tebusan Israel yang dipegang oleh Hamas di Gaza. – Agensi