JOHOR BAHRU – Sebanyak 26 e-gate tambahan dipasang di Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ), Bangunan Sultan Iskandar (BSI) di sini bagi memudahkan perjalanan pelawat keluar masuk.

Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Pengangkutan, Infrastruktur dan Komunikasi Negeri Johor, Mohamad Fazli Mohamad Salleh berkata, kemudahan tersebut dijadual mula beroperasi pada 19 Februari ini.

Jelasnya, penambahan itu menjadikan jumlah e-gate di balai ketibaan (inbound) adalah sebanyak 39 unit manakala di balai pelepasan (outbound) sebanyak 29 unit.

“Semua e-gate tambahan itu kini sedang diuji sebelum dapat digunakan dua minggu lagi.

“E-gate tambahan telah pun sampai ke CIQ BSI. Sebanyak 26 unit e-gate baharu telah dipasang dan sekarang sedang diuji.

“17 unit dipasang di balai ketibaan (inbound), manakala sembilan unit lagi dipasang di balai pelepasan (outbound),” katanya dalam kenyataan dalam Facebook miliknya hari ini.

Sebelum ini, terdapat 22 unit e-gate sedia ada di balai ketibaan, manakala 20 unit di balai pelepasan.

Mohamad Fazli berharap dengan penambahan e-gate itu, perjalanan merentas dua negara bertambah lancar dan memberi keselesaan kepada rakyat.

Pada 20 Januari 2023, kerajaan membenarkan sistem e-gate di CIQ BSI dan CIQ Kompleks Sultan Abu Bakar (KSAB) digunakan warga asing, khususnya warga Singapura yang berulang alik ke Johor untuk tujuan sosial.

Langkah itu antara penyelesaian jangka pendek yang diambil untuk mempercepat aliran keluar masuk pengembara di BSI dan KSAB.

Pada 13 Oktober 2023, Mohamad Fazli dilaporkan berkata, kerja menambah e-gate khusus pejalan kaki mula dilaksanakan bagi memberi keselesaan dan mempercepatkan perjalanan ulang alik ke Singapura tanpa beratur panjang.- MalaysiaGazette

 

IKUTI KAMI DI MEDIA SOSIAL

Facebook : Malaysia Gazette
X : @malaysiagazette
Instagram : @malaysiagazette
Youtube MG : MalaysiaGazette TV
Youtube MGFlash : MG Flash
TikTok : Malaysia Gazette
Threads : Malaysia Gazette
Whatsapp Channel : Malaysia Gazette
Telegram : Malaysia Gazette
Spotify : MG Podcast

Tinggal Komen

Please enter your comment!
Please enter your name here