Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) membuat formasi dan ujian ketika matahari terbenam pada Eksesais TAMING SARI dan KERISMAS di Kota Kinabalu, Sabah. Foto MALAYSIAGAZETTE, 30 JULAI 2025.
Eksesais TAMING SARI 23/25 melibatkan penembakan Misil Exocet MM40 oleh KD Lekiu dan KD Lekir serta penembakan Misil Exocet SM39 secara ‘Coordinated Missile Firing’ dari kapal selam KD TUNKU ABDUL RAHMAN. Julung kalinya melibatkan penembakan torpedo dalam konfigurasi perang (Black Shark War) oleh KD TUN RAZAK.
Ia disempurnakan bersama-sama dengan Eksesais KERISMAS 28/25, bermula dari Tambatan Pangkalan Lumut dan berakhir di Tambatan Pangkalan Kota Kinabalu, merangkumi Zon Maritim Malaysia di Laut Cina Selatan.
Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) membuat penembakan Meriam Bofors 57mm KD Lekiu pada Eksesais TAMING SARI dan KERISMAS di Kota Kinabalu, Sabah. Foto MALAYSIAGAZETTE, 30 JULAI 2025.Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) membuat formasi dan ujian pada Eksesais TAMING SARI dan KERISMAS di Kota Kinabalu, Sabah. Foto MALAYSIAGAZETTE, 30 JULAI 2025.Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) membuat formasi dan ujian pada Eksesais TAMING SARI dan KERISMAS di Kota Kinabalu, Sabah. Foto MALAYSIAGAZETTE, 30 JULAI 2025.Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) membuat formasi dan ujian pada Eksesais TAMING SARI dan KERISMAS di Kota Kinabalu, Sabah. Foto MALAYSIAGAZETTE, 30 JULAI 2025.Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) membuat formasi dan ujian pada Eksesais TAMING SARI dan KERISMAS di Kota Kinabalu, Sabah. Foto MALAYSIAGAZETTE, 30 JULAI 2025.Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) membuat formasi dan ujian pada Eksesais TAMING SARI dan KERISMAS di Kota Kinabalu, Sabah. Foto MALAYSIAGAZETTE, 30 JULAI 2025.Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) bergambar bersama Misil Exocet MM40 B2 pada Eksesais TAMINGSARI dan KERISMAS di Kota Kinabalu, Sabah. Foto MALAYSIAGAZETTE, 30 JULAI 2025.