Tan Sri dibawa ke Mahkamah Majistret untuk permohonan perintah reman di Istana Kehakiman hari ini. - Foto Bernama

PUTRAJAYA – Seorang usahawan bergelar ‘Tan Sri’ dan anak lelakinya antara enam orang yang direman selama enam hari bermula hari ini bagi membantu siasatan berkaitan tuntutan palsu kepada Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) berkaitan projek pengindahan Sungai Melaka.

‘Tan Sri’ berumur 60-an itu ditahan di kediamannya di Johor kira-kira 10 pagi semalam manakala anaknya yang juga bekerja di syarikatnya merupakan suspek terbaharu yang ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada 11 malam tadi di Johor.

Tiga lagi yang direman untuk tempoh sama sehingga 11 April itu merupakan pegawai di JPS dan seorang pesara di jabatan itu bagi membantu siasatan kes berkenaan.

 Menurut sumber SPRM, kesemua pegawai JPS yang ditahan disyaki bersubahat dengan Tan Sri itu yang merupakan pemilik syarikat dilantik untuk membekalkan alat ‘geotube’ bagi projek JPS, membabitkan kerja pemulihan sungai dengan menggunakan kaedah penggalian pada sekitar 2012.

Kes disiasat mengikut Seksyen 18 Akta SPRM 2009 yang memperuntukkan hukuman penjara hingga 20 tahun atau lima kali ganda nilai suapan, mengikut mana yang tinggi.

Sementara itu, tiga pemain bola sepak Malaysia Indian Football Association (MIFA) direman selama tujuh hari bermula hari ini disyaki mengambil rasuah daripada bookie sebagai habuan untuk menentukan keputusan perlawanan bola sepak Liga Perdana Malaysia.

Tuduhan dibuat mengikut Seksyen 16(a)(A) Akta SPRM 2009 yang membawa kepada hukuman denda lima kali ganda nilai suapan dan penjara 20 tahun.

Perintah tahanan reman itu bagi kedua-dua kes itu dikeluarkan Majistret A. Akhiruddin @ Boy Acho di Mahkamah Majistret Putrajaya di sini.

— BERNAMA