Lim Guan Eng

BUTTERWORTH – Tiga persatuan wartawan dan jurugambar di Pulau Pinang diminta berhubung dengan Kementerian Kewangan (MOF) untuk memulangkan wang yang mempunyai kaitan dengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng berkata, ketiga-tiga persatuan wartawan ini telah mengakui menerima RM50,000 setiap satu persatuan dengan jumlah keseluruhan RM150,000 dari 1MDB.

“Saya rasa ketika itu mereka tidak tahu mana punca wang ini, tetapi selepas tahu saya rasa mereka tahu apa yang mereka sepatutnya buat la.

“Terdapat pelbagai saluran untuk mereka pulang wang 1MDB dan mereka harus menghubungi MOF untuk mengetahui prosesnya,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Tambahnya, mereka harus kembalikan wang 1MDB kerana ini wang yang sedang dalam siasatan.

Selasa lepas, Lim mengumumkan Persatuan wartawan dan jurugambar di Pulau Pinang antara pihak dikenal pasti turut menerima dana yang mempunyai kaitan dengan 1MDB.

Ketika ditanyakan sama ada ketiga-tiga persatuan wartawan ini akan dipanggil untuk membantu siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Lim berkata, beliau tidak pasti kerana perkara itu di luar bidang kuasa beliau.

“Saya rasa perkara (siasatan) itu akan datang tetapi segala terpulang kepada SPRM namun dalam rekod kami memang jelas nama mereka ada,” katanya.

Sementara itu, Lim yang juga setiausaha agong DAP berkata, saranan Presiden Gerakan, Datuk Dr. Dominic Lau untuk mendapatkan semula wang 1MDB dari bekas pemimpin-pemimpin UMNO dalam Pakatan Harapan (PH) disifatkan sebagai ‘tidak masuk akal’.

Katanya, mereka tidak menerima wang ini kerana wang 1MDB ini tidak masuk ke dalam akuan peribadi mereka.

“Jangan minta saya saya tuntut wang daripada mereka yang tidak menerima wang 1MDB. Jadi saya rasa pembangkang ini sudah hilang akal dan tidak tahu macam mana nak tangani 1MDB,” katanya.

Dominic Rabu lepas, menggesa Lim memulakan dengan Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Muhyiddin Yassin; Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir dan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal dalam usaha mendapatkan semula wang-wang yang mengalir keluar daripada salah guna kes 1MDB.

Terdahulu, Lim yang juga Anggota Parlimen Bagan telah memberi bantuan kewangan dengan jumlah keseluruhan RM11,000 kepada lapan mangsa ribut di Bagan Jermal pada 22 Jun lepas. – Beernama