Barisan wakil 10 NGO yang kecewa dengan dakwaan penyelwengan dana sumbangan kepada Palestin yang bermesyuarat hari ini.

KUALA LUMPUR – Sekumpulan 10 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Malaysia kecewa dan sedih dengan kenyataan Duta Palestin ke Malaysia, Walid Abu Ali berhubung dakwaan berlaku penyelewengan dana sumbangan rakyat Malaysia kepada rakyat Palestin.

Dalam satu kenyataan bersama NGO terbabit, mereka berpendapat kenyataan itu telah merosakkan bukan hanya imej dan reputasi NGO di Malaysia tetapi juga kerajaan dan rakyat Malaysia keseluruhannya.

“Tuduhan yang melampau dan tidak berasas ini sepatutnya disertai dengan bukti dan bukan secara umum,” kata mereka dalam kenyataan bersama hari ini.

NGO-NGO terbabit merupakan Muslim Care Malaysia, Viva Palestina Malaysia, ABIM, Global Peace Mission, MyCARE, HALUAN Malaysia, MAPIM, MEDICOM, CAKNA Palestine dan MAHAR.

Menurut mereka, NGO di Malaysia selama ini mengutip dana daripada rakyat Malaysia dan bantuan kepada rakyat Palestin disalurkan terus melalui rakan NGO masing-masing di Palestin dan tidak semestinya melalui kerajaan.

“Tuduhan beliau berkaitan dengan penyelenggaraan Masjidil Aqsa adalah tidak tepat kerana urusan itu berada di bawah tanggungjawab Jabatan Wakaf yang diuruskan oleh kerajaan Jordan,” kata kenyataan yang sama.

Sepanjang 17 tahun lalu sejak Gaza dikepung oleh rejim Israel pelbagai bantuan telah disalurkan oleh NGO Malaysia dalam bentuk kewangan, makanan, perubatan, Pendidikan, infrastruktur dan lain-lain.

Sumbangan-sumbangan yang diuruskan oleh NGO Malaysia itu bukan hanya diterima daripada rakyat Malaysia, tetapi juga daripada kerajaan Malaysia dan ini jelas menunjukkan kepercayaan kerajaan Malaysia kepada NGO Malaysia.

“Semua sumbangan ini diperakui sendiri oleh rakyat Palestin termasuk beberapa jabatan kerajaan di sana, antaranya Kementerian Kesihatan, Majlis-Majlis Perbandaran, Kementerian Pendidikan serta universiti-universiti terutama di Gaza.

“Sumbangan daripada rakyat Malaysia untuk kesejahteraan Masjidil Aqsa turut disalurkan oleh NGO Malaysia terus kepada penduduk Palestin di sekitar masjid berkenaan terutama pada bulan Ramadan,” kata mereka.

Bukti penyaluran bantuan serta pelaksanaannya boleh dilihat dalam laporan tahunan NGO terbabit, berserta dengan statistik, gambar dan video serta laporan media tempatan dan luar negara. Malah, wakil media tempatan sendiri turut dibawa oleh NGO Malaysia untuk menyaksikan sendiri penyerahan bantuan dan sumbangan.

“Sehubungan ini, kami menuntut Duta Palestin ke Malaysia menarik balik kenyataan dan tuduhan yang dilemparkan serta memohon maaf secara terbuka sekiranya beliau gagal membuktikan segala tuduhan liar beliau itu,” ujar mereka.- MalaysiaGazette

1 Komen

Comments are closed.