Ketua Pegawai Eksekutif ISN, Ahmad Faedzal Md Ramli.

KUALA LUMPUR – Tiada kes postif COVID-19 direkodkan dalam kalangan kakitangan Institut Sukan Negara (ISN) sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 18 Mac lepas, kata Ketua Pegawai Eksekutif Ahmad Faedzal Md Ramli.

Ini sekali gus menafikan laporan media tempatan yang mendakwa kakitangan ISN dipercayai pakar pemakanan telah dijangkiti wabak COVID-19, kerana mempunyai kontak rapat kepada pesakit.

Ahmad Faedzal turut memaklumkan bahawa ujian saringan pertama yang dijalankan ke atas pakar pemakanan berkenaan adalah negatif COVID-19.

“Petugas berkenaan dijadual menjalani ujian saringan kedua akhir minggu ini dan kini sedang menjalani kuarantin kendiri di rumah sehingga keputusan ujian saringan kedua diperolehi.

“PUI (pesakit bawah siasatan) itu seorang sahaja. Keputusan untuk kuarantin beberapa hari dibuat merujuk kepada prosedur operasi standard (SOP) Kementerian Kesihatan (KKM),” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Ahmad Faedzal menegaskan di bawah program latihan kebangsaan dikendalikan Majlis Sukan Negara (MSN) dan ISN, pihaknya amat mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan KKM dan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Katanya, sebarang langkah yang diambil adalah berpandukan kepada SOP ditetapkan jika membabitkan pesakit bawah pengawasan (PUS) atau PUI.

Semalam, Bernama melaporkan tiga jurulatih skuad hoki kebangsaan mula menjalani latihan selepas menjalani kuarantin kendiri selama tiga hari kerana menghadiri mesyuarat bersama seorang petugas ISN yang mempunyai kontak rapat dengan pesakit COVID-19.- BERNAMA