HOMEVEST berjaya disenaraikan dalam platform 1Exchange (1X) iaitu sebuah pasaran sekuriti swasta pertama di Singapura.

KUALA LUMPUR – Homevest Sdn Bhd (HOMEVEST) berjaya disenaraikan dalam platform 1Exchange (1X) iaitu sebuah pasaran sekuriti swasta pertama di Singapura.

Platform berkenaan di kawal selia oleh Penguasa Kewangan Singapura (MAS), dan proses penyenaraian berlangsung semalam secara maya.

Status yang baharu diperolehi di 1Exchange itu akan mengukuhkan lagi kedudukan syarikat itu dalam pembangunan hartanah dan pemerolehan projek.

Berpusat di hab kewangan global Singapura, 1X ialah bursa sekuriti swasta terkawal pertama dengan lesen Pengendali Pasaran Diiktiraf yang dikeluarkan oleh Penguasa Kewangan Singapura.

1X ialah sebahagian daripada CapBridge Financial disokong oleh Singapore Exchange (SGX), SGInnovate, Hong Kong Cyberport dan Hanwha Investment yang berpusat di Korea Selatan, antara pemegang saham strategik/institusi yang lain.

Selain itu, ia membolehkan HOMEVEST mempelbagaikan pangkalan pelaburnya dengan berkembang kepada komuniti yang lebih luas secara global dan digital.

Pengarah Urusan Kumpulan HOMEVEST, Datuk KY Lim melihat penyenaraian itu sebagaiĀ  pembukaan tahun 2022 yang cemerlang.

“Penyenaraian di 1Exchange semalam menandakan satu peristiwa yang bersejarah untuk syarikat kami.

“Ia membawa kami selangkah lebih dekat ke arah mencapai visi kami dalam membentuk komuniti ‘smart living’ dan mampan dengan hubungan yang erat.

“Kami berbesar hati atas penyenaraian itu. Lebih utama 1Exchange menjadi pasaran sekuriti swasta yang pertama dikawal selia oleh MAS di Singapura dalam ekosistem pasaran swasta, Capbridge Financial,” katanya dalam satu kenyataan di sini.

Tambah KY lagi, Singapura merupakan salah satu hab kewangan terkemuka di dunia.

“Negara itu juga sebuah pasaran yang ada daya tarikan kerana berdaya saing dan reputasinya dalam persekitaran perniagaan, infrastruktur dan sektor kewangan.

“Pada tahun 2020, pandemik Covid-19 telah menggendalakan hampir kesemuanya di serata dunia. Kami mengambil masa ini untuk mentakrifkan semula matlamat Persekitaran, Sosial dan Tadbir Urus (ESG) kami untuk kehidupan selepas pandemik.

“Kami percaya pada kepentingan amalan lestari dan komited terhadap mengutamakan kemampanan dalam perniagaan,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Eksekutif & Ketua Pegawai Eksekutif HOMEVEST, Datuk Marcus Low cukup optimis dengan penyenaraian berkenaan.

“Saya mempercayai masih terdapat potensi besar dalam pasaran hartanah Malaysia, dengan purata harga hartanah Malaysia adalah paling rendah jika dibandingkan dengan di Cina, Australia, Singapura dan negara Asia Tenggara yang lain.

“Sejauh mana kami terus menawarkan penyelesaian harga mampu milik kepada pelanggan, kami tetap komited untuk melabur semula keuntungan demi pertumbuhan yang mampan dan menjana pulangan untuk pemegang saham,” kata Marcus.

HOMEVEST tersenarai di Malaysia Book of Records sebagai Syarikat Hartanah Pertama Menawarkan Program (H.O.P.E) di Malaysia.

Sementara itu, Ketua PegawaI Eksekutif 1Exchange, Victor Chia amat teruja dengan kerjasama terjalin.

“Kami berasa amat gembira kerana HOMEVEST telah memilih 1Exchange sebagai lokasi penyenaraiannya.

“Sebagai peneraju perniagaan pelaburan hartanah, pengurusan dan pembangunan di Malaysia, syarikat itu menawarkan nilai pulangan kepada rakan niaganya untuk menjadikan pemilikan rumah lebih berpatutan dan mudah diperolehi.

“1Exchange bangga untuk menjadi rakan niaga mereka dan kami menantikan pertumbuhannya yang berterusan,” kata Victor.

Sementara itu, HOMEVEST terdiri daripada tiga bahagian merangkumi HOMEVEST Capital, HOMEVEST Living dan HOMEVEST Development.

Syarikat ini berkecimpung dalam perniagaan pelaburan hartanah, pengurusan, pemerolehan dan pembangunan.

Ia sebelum ini dikenali sebagai KYY Empire dan ditubuhkan pada 2016 telah meninggalkan impak yang besar pada pasaran hartanah Malaysia dengan penyelesaian hartanahnya secara yang unik dan inovatif.

Ia turut mendapat pelbagai pengiktirafan dan anugerah di serata rantau dalam tempoh lima tahun ini.

Ia kini sedang menguruskan portfolio hartanah bernilai RM328 juta yang merangkumi Lembah Klang dan Johor Bahru.

Ia berdaftar sebagai sebuah syarikat yang mendapat pengiktirafan ISO dan memiliki pensijilan Sistem Pengurusan Kualiti ISO9001 dan Sistem Pengurusan Alam Sekitar ISO14001.

Untuk berita dan maklumat terkini mengena, layari laman web www.homevestglobal.com dan laman sosial, https://www.facebook.com/HomevestGlobal. – MalaysiaGazette