bendera korea utara
North Korea is denouncing upcoming joint military drills by US and South Korean forces and warning it could respond with stronger deterrence measures, according to a Foreign Ministry statement published Friday.

SEOUL – Korea Utara sekali lagi melepaskan peluru berpandu yang tidak dikenal pasti ke perairan timur, kata Ketua Staf Bersama Korea Selatan (JCS) pada Isnin.

Ia merupakan pelancaran peluru berpandu keempat Pyongyang pada bulan ini.

Agensi Berita Korea Utara pada minggu lalu mengesahkan pelancaran dua peluru berpandu kereta api taktikal dalam pelancaran ketiga pada bulan ini, ketika Amerika Syarikat melaksanakan beberapa sekatan baharu ke atas negara itu.

“Ujian ini diadakan untuk memeriksa dan menilai keupayaan peluru berpandu yang dilancarkan dari kereta api,” kata agensi berita itu.

Negara itu melancarkan ujian peluru berpandu hipersonik pada 5 Januari dan 11 Januari lalu. – Xinhua

IKUTI KAMI DI MEDIA SOSIAL

Facebook : Malaysia Gazette
X : @malaysiagazette
Instagram : @malaysiagazette
Youtube MG : MalaysiaGazette TV
Youtube MGFlash : MG Flash
TikTok : Malaysia Gazette
Threads : Malaysia Gazette
Whatsapp Channel : Malaysia Gazette
Telegram : Malaysia Gazette
Spotify : MG Podcast