Gambar hiasan

KUALA LUMPUR – Niaga hadapan minyak turun sedikit pagi Khamis, selepas meningkat mendadak pada separuh pertama minggu ini apabila peniaga menimbang kenaikan yang lebih besar daripada jangkaan dalam stok minyak Amerika Syarikat (AS) ketika kawalan ketat bekalan global.

Niaga hadapan Brent turun AS$0.38 atau 0.35% kepada AS$108.38 setong dan niaga hadapan West Texas Intermediate AS turun AS$0.58 atau 0.56% kepada AS$10.65 setong pada 0046 GMT.

Kedua-dua kontrak pada hari Rabu telah mengabaikan peningkatan besar dalam inventori minyak mentah AS. untuk menamatkan sesi dagangan kira-kira 4% lebih tinggi.

Lonjakan harga berlaku apabila kebimbangan mengenai lebih banyak gangguan kepada bekalan global terus menggegarkan pasaran.

Agensi Tenaga Antarabangsa pada hari Rabu memberi amaran bahawa mulai Mei dan seterusnya kira-kira 3 juta tong minyak Rusia sehari boleh ditutup ekoran sekatan sukarela.

Pada masa yang sama, syarikat perdagangan global utama juga merancang untuk mengurangkan pembelian minyak mentah dan bahan api daripada syarikat minyak kawalan negara Rusia pada Mei, lapor Reuters pada hari Rabu.

Walaupun terdapat isyarat bahawa gangguan bekalan global akan berterusan, stok minyak di AS meningkat lebih 9 juta tong minggu lepas, kata Pentadbiran Maklumat Tenaga AS pada hari Rabu, didorong sebahagiannya oleh keluaran daripada rizab strategik negara.

Penganalisis dalam tinjauan Reuters menjangkakan hanya peningkatan 863,000 tong.

Stok petrol AS jatuh 3.6 juta tong minggu lepas, jauh melebihi paras yang dijangkakan dan inventori sulingan juga merosot.

“Harga minyak kelihatan sangat selesa melebihi paras AS$100 kerana permintaan AS dan China nampaknya menuju ke arah yang betul,” kata Edward Moya, seorang penganalisis kanan OANDA. – Reuters