Mayat seorang wanita warga emas melecur 70 peratus anggota badan dalam kebakaran di kediamannya di Jalan Hang Kasturi, Jonker Walk, Melaka malam tadi.

MELAKA – Seorang wanita warga emas maut melecur 70 peratus anggota badan dalam kebakaran di kediamannya di Jalan Hang Kasturi, Jonker Walk di sini malam tadi.

Timbalan Ketua Polis Daerah Melaka Tengah, Superintendan Raiz Mukhliz Azman Aziz berkata mangsa, Koo Kim Foong, 75, tinggal di rumah kedai dua tingkat itu sejak lebih 70 tahun lalu yang disewakan kepada keluarganya.

Menurutnya, pihaknya menerima panggilan Malaysian Emergency Response Services 999 (MERS 999) pada jam 9.35 malam sebelum sepasukan bomba daripada Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Melaka Tengah tiba lapan minit kemudian.

Superintendan Raiz Mukhliz Azman Aziz

“Berdasarkan keterangan saksi yang juga merupakan anak mangsa, ibunya  tinggal sendirian di bangunan itu.

“Hasil pemeriksaan, pasukan bomba menjumpai mayat mangsa di tingkat atas rumah kedai terbabit yang didapati melecur antara 60 hingga 70 peratus di bahagian paha dan perut,” katanya ketika ditemui di lokasi malam tadi.

Tambahnya, mayat mangsa telah dibawa ke Hospital Melaka untuk bedah siasat dan kes diklasifikasikan sebagai mati mengejut (SDR) selain punca kebakaran masih dalam siasatan pasukan forensik.

Lokasi kebakaran seorang wanita warga emas maut melecur 70 peratus anggota badan dalam kebakaran di kediamannya di Jalan Hang Kasturi, Jonker Walk di sini malam tadi.

Sementara itu, Ketua Zon 1 Melaka, Penguasa Kanan Bomba II Mohd Khairul Nizam Mohd Anuar berkata, operasi melibatkan 23 anggota dengan kekuatan dua jentera dari BBP Melaka Tengah dan Padang Temu.

Kebakaran memusnahkan 80 peratus bangunan rumah kedai dua tingkat itu berjaya dikawal dalam tempoh 20 minit sebelum api dipadamkan sepenuhnya setengan jam kemudian.- MalaysiaGazette