Bijirin Ukraine dikenali sebagai 'bakul roti' Eropah. Foto EPA

ANKARA – Perjanjian telah dicapai dengan Rusia untuk membenarkan Ukraine menyambung semula eksport bijirin melalui Laut Hitam, kata Turki.

Perjanjian itu akan ditandatangani pada hari Jumaat di Istanbul oleh Ukraine, Rusia, Turki dan Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Antonio Guterres.

Dunia mengalami kekurangan bekalan bijiran dari Ukraine sejak pencerobohan Rusia pada 24 Februari lalu, telah menyebabkan berjuta-juta orang berisiko kelaparan.

Pencerobohan menyebabkan harga makanan melambung tinggi, jadi perjanjian ini bertujuan untuk membuka sekatan pelabuhan Ukraine.

Kira-kira 20 juta tan bijirin tersangkut di Ukraine.

Kementerian Luar Ukraine mengesahkan satu lagi rundingan yang diketuai PBB untuk membuka sekatan eksport bijirin akan berlangsung di Turki pada hari Jumaat – dan dokumen “mungkin ditandatangani”.

Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky dalam ucapan lewat malam berkata, Kyiv menunggu berita “mengenai pembukaan sekatan ke atas pelabuhan kami”.

Tetapi seorang ahli parlimen Ukraine yang rapat dengan rundingan itu menyuarakan kewaspadaan terhadap perjanjian itu.

“Kami belum mempunyai perjanjian lagi,” kata Ahli Parlimen Odesa Oleksiy Honcharenko kepada program World Tonight BBC Radio 4.

Tambahnya: “Kami sama sekali tidak mempercayai Rusia. Jadi marilah kita menunggu sehingga esok untuk keputusan muktamad dan tidak akan ada beberapa penolakan daripada Rusia dan perubahan saat akhir.”

“Saya tidak tahu apa-apa, esok kita akan mengadakan perjanjian dan Rusia akan benar-benar menghormatinya,”.

Jabatan Negara Amerika Syarikat mengalu-alukan perjanjian yang diuruskan oleh PBB, tetapi berkata, ia memberi tumpuan untuk memastikan Rusia bertanggungjawab melaksanakannya.

“Kami tidak sepatutnya berada dalam kedudukan ini pada mulanya. Ini adalah keputusan yang disengajakan oleh Rusia untuk menjadikan makanan sebagai senjata,” kata jurucakap jabatan itu, Ned Price. – BBC