Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Mohd Harun bercakap pada sidang media selepas Majlis Pelancaran World Women Leadership Summit 2023 di Mandarin Oriental, Kuala Lumpur. Foto AFFAN FAUZI, 27 SEPTEMBER 2022.

KUALA LUMPUR – Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) mempelawa pemimpin parti politik dalam forum yang akan diadakan bagi membincangkan usaha meningkatkan penglibatan kaum wanita sebagai Ahli Parlimen, Menteri dan Timbalan Menteri.

Menterinya, Datuk Seri Rina Harun berkata, forum berkenaan diadakan demi meningkatkan bilangan wanita bukan hanya dalam arena politik bahkan dalam bidang pembuatan dasar dan polisi negara.

Beliau berkata, tanpa ada usaha dan kerjasama semua pihak, hasrat untuk terus memperkasakan wanita tidak akan menjadi kenyataan.

“Kita masih perlu pemimpin-pemimpin wanita, yang perlu kita ketengahkan sebagai Ahli Parlimen, menteri dan timbalan menteri.

“Bila sebut penglibatan Ahli Parlimen wanita, nak jadi timbalan menteri wanita, menteri wanita bukan KPWKM sahaja tetapi penglibatan yang lain buat dasar dan polisi di Dewan Rakyat.

“NGO (badan bukan kerajaan) mungkin boleh desak kerajaan tetapi kita yang di dalam Dewan Rakyat tidak mahu mengubah dasar dan polisi ia akan hanya tinggal desakan demi desakan,” katanya ketika menyampaikan ucapan perasmian Pra Pelancaran Sidang Kemuncak kepimpinan Wanita Dunia 2023.

Menurut Rina, forum yang dijadualkan bakal berlangsung pada minggu depan di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) akan menjemput pemimpin parti bukan sahaja dalam kalangan kerajaan bahkan parti pembangkang.

“Kita akan panggil Presiden-presiden parti, Setiausaha Agung parti. Kalau setakat wanita sahaja bersuara yang pilih mereka tidak akan jadi,” tambah beliau.

Terdahulu Runa berkata, berdasarkan World Economy Forum, Indeks Jurang Gender Global, Malaysia berada pada kedudukan ke-9 pada tahun ini dalam kalangan negara ASEAN. -MalaysiaGazette