Gambar hiasan

PARIS – Seorang pemeriksa cukai Perancis dibunuh semasa menjalankan audit di rumah seorang peniaga barangan terpakai, kata polis.

Mangsa ditemui dengan beberapa kesan tikaman dan rakan sekerjanya pula terikat pada kerusi di dalam premis di perkampungan kecil di utara Bullecourt.

Manakala mayat peniaga itu ditemui di sebuah bangunan terpencil, dipercayai menembak dirinya sendiri.

Pendakwa raya berkata, pembunuhan itu nampaknya telah dirancang kerana senjata ditemui di premis berkenaan.

Suspek tidak mempunyai rekod jenayah tetapi pernah melakukan “tindakan keganasan terhadap kanak-kanak”, kata Sylvain Barbier Sainte Marie.

Ahli perniagaan berusia 46 tahun itu mengumpul barang-barang dari rumah persendirian dan jualan but kereta untuk dijual semula di ladangnya, menurut √Čric Bianchin, Datuk Bandar Bullecourt, sebuah perkampungan dengan 250 orang penduduk.

“Saya tidak pernah mempunyai sebarang masalah dengannya,” kata Datuk Bandar kepada media Perancis.

Bagaimanapun, masalah jelas timbul semasa perbincangannya dengan pasukan dari pejabat cukai yang telah pergi ke rumahnya pada hari Isnin untuk menyemak bukunya.

Apabila alat penggera dibunyikan “oleh saksi” awal petang Isnin, perkhidmatan kecemasan tiba di tempat kejadian dan mendapati inspektor dan pemilik ladang berusia 43 tahun itu mati.

Menteri Belanjawan Gabriel Attal menyifatkan kejadian itu adalah “mengerikan” apabila seorang penjawat awam mati “kerana dia melakukan tugasnya”.

Rakan sekerjanya mangsa pula masih dirawat kerana terkejut. – Agensi

Tinggal Komen

Please enter your comment!
Please enter your name here