Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Mohamaed Khaled Nordin berucap pada Majlis Perutusan Tahun Baru 2023 di Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia, Putrajaya. Foto MUHD NA’IM, 30 JANUARI 2023.

PUTRAJAYA – Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) mengumumkan penubuhan Jawatankuasa Menyemak dan Mengkaji Semula Dasar Pendidikan Tinggi Nasional.

Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, jawatankuasa itu mempunyai masa tiga bulan untuk mengemukakan dapatannya.

Menurutnya, jawatankuasa tersebut berperanan untuk mengubah cara bekerja, berfikir dan bertindak meneroka kejayaan dalam kalangan warga pendidikan tinggi.

Tambah beliau, dapatan dan saranan penambahbaikan daripada jawatankuasa ini sangat kritikal atas beberapa sebab.

“Pertama, landskap pendidikan nasional hari ini sudah menjadi semakin ‘multifacated’. Kedudukan dan peranan semua pihak mesti dilihat dan diperkemas semula.

“Kedua, segala yang berlaku di sekeliling kita, sama ada wabak kesihatan atau perubahan iklim atau krisis tenaga mahupun ‘cognitive war’, akan secara tidak langsung mengheret kita menjadi sebahagian daripada pemainnya,” katanya ketika menyampaikan perutusan Tahun Baharu 2023 di kementeriannya di sini, hari ini.

Menurut Khaled lagi, sektor pendidikan tinggi tidak lagi terbatas kepada penyediaan graduan yang berkemahiran demi sebuah pasaran kerja.

Sebaliknya beliau berkata, penyelidikan dengan deretan jurnal impak tinggi yang nilainya terbatas hanya kepada prestij atau hanya sekadar menjalankan sebuah perniagaan yang berkisar tentang kelayakan ijazah.

Tambahnya, pendidikan tinggi hari ini jauh lebih kompleks, lebih rumit dan lebih mencabar dan disebabkan itu KPT memerlukan pelan dan strategi yang lebih sofistikated, lestari dan kontemporari.

“Paling penting, kita memerlukan pelan dan strategi yang akan menterjemahkan aspirasi nasional,” katanya. – MalaysiaGazette