Sebahagian pelajar sekolah yang memakai topeng muka kerana terjejas akibat jerebu dengan bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) 162 API yang dipaparkan di laman sesawang apims.doe.gov.my sekitar jam 1 petang ketika tinjauan Lensa Malaysia Gazette di Sekolah Kebangsaan Seri Permaisuri, Kuala Lumpur. Foto MUHD NA’IM, 02 OKTOBER 2023.

JAKARTA – Kerajaan Indonesia melalui Kementerian Alam Sekitar dan Perhutanan (KLHK) menafikan dakwaan jerebu akibat kebakaran hutan dan tanah di Indonesia yang melintasi Malaysia.

Menteri Alam Sekitar dan Perhutanan, Siti Nurbaya Bakar dalam satu kenyataan rasmi di Jakarta berkata, aduan Malaysia mengenai jerebu Indonesia adalah tidak tepat.

“Kami telah memantau keadaan, dan tiada jerebu rentas sempadan yang sampai ke Malaysia,” kata Siti Nurbaya.

Mengenai imejan jerebu merentasi sempadan, kementeriannya menerima laporan imej taburan jerebu daripada Agensi Meteorologi, Klimatologi dan Geofizik (BMKG) dan Pusat Meteorologi Khas ASEAN (ASMC) bagi tempoh dari 28 hingga 30 September 2023, sehingga petang semalam jam 16:00 WIB (Waktu Indonesia Barat).

Menurutnya, tiada jerebu rentas sempadan dari Indonesia yang melintasi Malaysia.

Berdasarkan pemerhatian ASMC, beliau berkata, selama beberapa hari, jerebu berada pada tahap sederhana hingga padat di beberapa kawasan di Sumatera dan Kalimantan.

Pada 1 Oktober 2023, jerebu mula menebal di Kalimantan Tengah (Kalteng) dan Sumatera Selatan (Sumsel). Namun begitu, tiada jerebu yang rentas sempadan.

ASMC ialah program kerjasama serantau di kalangan Perkhidmatan Meteorologi Kebangsaan (NMS) negara anggota ASEAN. ASMC beroperasi di bawah Perkhidmatan Meteorologi Singapura.

Sementara itu, berdasarkan pemerhatian satelit Badan Meteorologi, Klimatologi, dan Geofizik Indonesia (BMKG), gambaran taburan jerebu di wilayah Indonesia sepanjang tiga hari itu menunjukkan jerebu dikesan di beberapa kawasan di Sumatera dan Kalimantan.

Arah angin lazim di Indonesia biasanya dari tenggara ke barat laut dan timur laut, dan tiada jerebu rentas sempadan dikesan.

“Jadi jelas, kedua-dua sumber mengesahkan tiada jerebu rentas sempadan,” kata Menteri Siti Nurbaya.

Selain itu, beliau menyebut terdapat pelbagai nota daripada pelbagai pihak yang memerlukan perhatian.

Pada masa ini, Kerajaan Indonesia meneruskan usaha untuk memadamkan kebakaran yang membakar di hutan dan tanah gambut di Sumatera Selatan, Kalimantan Tengah, Kalimantan Selatan, dan beberapa wilayah lain di Pulau Sumatera dan Kalimantan, serta beberapa bahagian di Jawa.

Pelbagai operasi sedang dijalankan untuk memadamkan kebakaran, dari memadam kebakaran darat hingga pengeboman air dan teknologi pengubahsuaian cuaca.

KLHK telah mendedahkan, 203 syarikat telah menerima amaran, dan 20 syarikat telah ditutup kerana penglibatan mereka dalam kebakaran, termasuk anak syarikat syarikat Malaysia.

“Kerajaan Indonesia terus bekerja keras untuk menangani isu ini,” kata Siti Nurbaya. – BERNAMA