Johari Abdul Ghani

KUALA LUMPUR – Jawatankuasa Pasukan Petugas 1MDB agak terkejut dengan tindakan Goldman Sachs yang memfailkan timbang tara terhadap Kerajaan Malaysia dalam penyelesaian 1MDB.

Ini kerana, kedua-dua pihak masih dalam peringkat perbincangan untuk menyelesaikan sebarang pertikaian secara baik, kata Pengerusi Pasukan Petugas 1MDB (Pemulihan Aset), Datuk Seri Johari Abdul Ghani.

Walau bagaimanapun, berdasarkan situasi terbaharu ini, Johari berkata, Kerajaan Malaysia akan bersedia untuk bertindak balas terhadap perkara ini dan memastikan proses ini dilakukan dengan betul dan mengikut rangka kerja undang-undang yang ditetapkan sambil memastikan kepentingan rakyat Malaysia terpelihara.

Dalam kenyataan tersebut, Johari turut memaklumkan secara kronologi penuh mengenai perjanjian penyelesaian Goldman Sachs.

Perjanjian Penyelesaian Goldman Sachs telah ditandatangani pada 18 Ogos 2020 dan terdiri daripada 2 bahagian:-
(i) Bayaran Tunai sebanyak USD$2.5 bilion dibayar 10 hari dari tarikh perjanjian penyelesaian; dan
(ii) Jaminan Pemulihan Aset sebanyak USD$1.4 bilion oleh Goldman Sachs dalam tempoh 5 tahun dari tarikh perjanjian penyelesaian.

1. Di bawah Jaminan Pemulihan Aset sebanyak AS$$1.4 bilion oleh Goldman Sachs, jika Kerajaan Malaysia tidak mendapatkan semula jumlah AS$$500 juta menjelang 18 Ogos 2022 (dua tahun dari tarikh perjanjian penyelesaian), Goldman Sachs akan dikehendaki untuk membayar AS$$250 juta sebagai bayaran interim kepada Kerajaan Malaysia.

2. Pada 18 Ogos 2022, perakaunan yang diberikan oleh Kerajaan Malaysia kepada Goldman Sachs menunjukkan ia tidak memperoleh semula AS$500 juta dan oleh itu Kerajaan Malaysia berhak mendapat bayaran interim sebanyak AS$250 juta. Perkara ini dipertikaikan oleh Goldman Sachs.

3. Perjanjian penyelesaian membenarkan pihak-pihak untuk terlibat dalam perbincangan secara baik untuk tempoh tiga bulan jika pertikaian yang berkaitan dengan perjanjian penyelesaian itu timbul.

4. Empat lanjutan berasingan telah diberikan kepada Goldman Sachs oleh Kerajaan Malaysia selepas tamat tarikh akhir awal 18 Ogos 2022 untuk cuba dan menyelesaikan pertikaian ini secara baik. Empat lanjutan yang diberikan adalah seperti berikut:-

(a) Goldman Sachs meminta lanjutan masa tiga bulan pada 8 September 2022 dan lanjutan ini tamat pada 8 Disember 2023 (sambungan pertama);
(b) Pada 8 Disember 2023, lanjutan lanjut diberikan dan lanjutan ini tamat tempoh pada 8 Februari 2023 (sambungan ke-2);
(c) Pada 8 Februari 2023, lanjutan lain telah diberikan dan ini tamat pada 8 Mei 2023 (sambungan ke-3); dan
(d) Sambungan terakhir diberikan pada 8 Ogos 2023, dan ini ditetapkan untuk tamat tempoh pada 8 November 2023 (sambungan ke-4).

Johari berkata, tarikh akhir semasa untuk lanjutan terkini tamat pada 8 November 2023, dan jika penyelesaian tidak dicapai antara pihak-pihak pada tarikh akhir ini, Kerajaan Malaysia boleh memulakan prosiding timbang tara berkenaan dengan pembayaran interim sebanyak AS$$250 juta.

Menurut beliau lagi, pada ketika ini, dan seperti yang dinyatakan di atas, pihak-pihak masih dianggap berada dalam peringkat perbincangan secara baik.

Disebabkan itu, Johari berkata, sebagai pihak yang terkilan, Pasukan Petugas 1MDB melihat permulaan prosiding timbang tara Goldman Sachs sebagai pramatang dan tanpa pertimbangan sewajarnya.

Malah, tegas Johari tindakan Goldman Sachs untuk memulakan prosiding timbang tara juga nampaknya sebagai percubaan untuk meminimum atau mengalihkan perhatian daripada kewajipan bank itu untuk mematuhi keperluan pembayaran interim sebanyak AS$250 juta di bawah perjanjian penyelesaian. – MalaysiaGazette