Mohamad Khairul Mohd Ali

KUALA LUMPUR – Pemuda Parti Amanah Negara (Amanah) Negeri Pulau Pinang mengecam sekeras-kerasnya tindakan pihak
penganjur majlis pelancaran Kalendar Acara Tahun Melawat Malaysia 2026 (VM2026) yang menghidangkan minuman keras dalam acara rasmi kerajaan yang dilancarkan oleh Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Tiong King Sing.

Ketuanya, Mohamad Khairul Mohd Ali berkata, tindakan ini adalah kegagalan yang amat memalukan, tidak mencerminkan nilai budaya Malaysia, serta menimbulkan persoalan besar tentang kepekaan pihak penganjur dan agensi terlibat terhadap sensitiviti agama dan masyarakat.

Menurutnya, Malaysia adalah negara majmuk yang berpegang kepada adat dan kesopanan, justeru majlis rasmi kerajaan sepatutnya menampilkan wajah harmoni negara, bukannya dicemari dengan penghidangan alkohol.

“Pemuda Amanah Negeri Pulau Pinang mempersoalkan bagaimana insiden sebegini boleh berlaku tanpa kawalan kementerian yang sepatutnya menjaga imej negara di mata rakyat dan pelancong antarabangsa dan menuntut agar pihak penganjur dan kementerian terlibat memohon maaf secara terbuka,” tambahnya.

Malah, kementerian berkenaan juga diminta segera menggubal garis panduan ketat bagi memastikan insiden seperti ini tidak berulang.

Mohamad Khairul berkata, perkara ini bukan sekadar isu teknikal, tetapi melibatkan maruah negara dan imej kerajaan.

Beliau berkata, Pemuda Amanah Negeri Pulau Pinang akan terus lantang menegur serta mendesak agar setiap acara rasmi kerajaan benar-benar mencerminkan wajah Malaysia yang beradab, harmoni, dan menghormati kepelbagaian. – MalaysiaGazette

IKUTI KAMI DI MEDIA SOSIAL

Facebook : Malaysia Gazette
X : @malaysiagazette
Instagram : @malaysiagazette
Youtube MG : MalaysiaGazette TV
Youtube MGFlash : MG Flash
TikTok : Malaysia Gazette
Threads : Malaysia Gazette
Whatsapp Channel : Malaysia Gazette
Telegram : Malaysia Gazette
Spotify : MG Podcast