GEORGE TOWN – Kebakaran di sebuah tapak pelupusan sampah lama di Lebuh Sungai Pinang 2 di sini, memaksa anggota bomba bertarung hampir tujuh jam sebelum api berjaya dipadam sepenuhnya hari ini.
Bagaimanapun, tiada mangsa dilaporkan terlibat dalam kebakaran melibatkan timbunan sisa pepejal di tapak pelupusan milik Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) yang tidak lagi beroperasi itu.
Penolong Pengarah Bahagian Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Pulau Pinang, John Sagun Francis berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan berhubung kejadian tersebut pada jam 7.19 malam semalam.
Menurutnya, sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Jalan Perak bergegas ke lokasi dan tiba sembilan minit kemudian.
“Anggaran keluasan kebakaran yang terlibat adalah 12 x 12 kaki persegi dengan kedudukan lokasi kebakaran kira-kira 24 meter dari aras laut.
“Api berjaya dikawal pada jam 9.19 malam sebelum api dipadam sepenuhnya pada jam 2.45 pagi tadi, katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Tambah beliau, MBPP turut menggerakkan sebuah jentera pengorek bagi membantu kerja pemadaman dan pembinaan ‘fire break’ untuk mengekang kebakaran daripada merebak.
“Anggota bomba kemudian menjalankan kerja-kerja ‘overhaul’ bagi memastikan tiada lagi punca kemerbahayaan di lokasi kejadian sebelum operasi ditamatkan sepenuhnya pada jam 2.45 pagi,” katanya. – MalaysiaGazette
















