Para peniaga di New York Exchange, Foto Fox

NEW YORK – Saham Wall Street melonjak untuk lima hari berturut-turut meningkatkan jangkaan Presiden Donald Trump akan meneruskan pengurangan cukai tidak lama lagi.

Semua indeks ekuiti Amerika Syarikat ditutup pada paras tertinggi dengan Dow Jones Industrian Average naik 107.45 mata kepada 20,611.86.

S & P 500 juga meningkat 11.67 mata (0.50 peratus) kepada 2,349.25, manakala Indeks Komposit Nasdaq naik 36.87 mata (0.64 peratus) kepada 5,819.44.

Semalam, Trump memberitahu akan mengumumkan pelan spesifik yang dianggap saham Wall Street meningkat kepada rekod menutup lagi pada hari Rabu (15 Feb) pada jaminan segar bahawa Presiden Donald Trump bercadang untuk meneruskan dengan pemotongan cukai tidak lama lagi.

Saham-saham Amerika Syarikat melonjak sejak minggu lepas apabila Trump berikrar untuk melepaskan butiran rancangan pemotongan cukai yang dijanjikan dalam tempoh dua hingga tiga minggu.

Pada hari Rabu, Trump memberitahu akan mengumumkan pelan spesifik yang lebih baik dan lebih mudah.

Penganalisis juga berkata, data Januari menunjukkan inflasi pengguna yang lebih tinggi dan jualan runcit membantu meningkatkan saham. – MalaysiaGazette