Keadaan kereta pegawai polis yang terperosok gara-gara dihimpit treler di Lebuhraya Utara-Selatan. foto Bomba
IPOH – Seorang pegawai polis wanita nyaris maut apabila kereta yang dipandunya terperosok di bawah treler yang terbabas di KM 200.4, Lebuhraya Utara-Selatan, arah selatan, berhampiran kawasan Rehat dan Rawat (R&R) Gunung Semanggol, di sini hari ini.

Mangsa, Haslina Harun, 36, seorang pegawai polis berpangkat Inspektor yang berkhidmat di makmal forensik Bukit Aman, Kuala Lumpur, bagaimanapun tidak mengalami sebarang kecederaan.

Timbalan Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik negeri, Mahiri Hussin berkata kemalangan tersebut disedari anggota pasukan peronda yang sedang melakukan rondaan cegah jenayah di kawasan tersebut kira-kira pukul 3.45 petang.

“Kejadian didapati berlaku apabila treler tersebut terbabas ke lorong laju menyebabkan kereta Toyota Vios yang dipandu mangsa terperosok di bawah sebelah kanan treler itu.

“Siasatan mendapati punca kejadian berlaku adalah disebabkan tayar hadapan sebelah kanan lori tersebut pecah menyebabkan treler tersebut terbabas,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Mahiri berkata pemandu treler berumur 54 tahun yang beralamat dari Bandar Baharu, Kedah, itu juga tidak mengalami sebarang kecederaan.

Sementara itu, Ketua Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Kamunting, Zainal Kipli Taib berkata, pihaknya menerima panggilan mengenai kejadian itu kira-kira pukul 3.27 petang.

Beliau berkata sebaik tiba di lokasi kejadian, kesemua mangsa telah berjaya keluar dari kenderaan tanpa mengalami sebarang kecederaan.

“Anggota bomba kemudiannya melakukan pemeriksaan dan melakukan kerja-kerja penyelamatan,” katanya.

— BERNAMA