Yusri Muhammad

KUALA TERENGGANU – Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) menyeru orang ramai khususnya umat Islam supaya menggunakan media sosial sebagai platform membantu memerangi keganasan rejim Israel terhadap Palestin.

Yang Dipertuanya Dr Yusri Mohamad berkata menerusi medium itu, umat Islam dalam membentuk kesatuan yang mampu menyekat isu kezaliman daripada terus berlarutan terhadap penduduk Palestin.

“Kita sedia maklum isu berkaitan keganasan Israel terhadap Palestin sangat dekat di hati umat Islam dan memberi kesan yang cukup mendalam termasuk kepada rakyat kita. Bagaimanapun, akar umbi kepada perjuangan ini cukup berat kerana ia bukan membabitkan dua negara tetapi membabitkan kuasa besar dunia.

“Kita perlu melakukan semua yang mampu untuk menyumbang ke arah penyelesaian isu ini dan membantu saudara mara kita di negara itu walaupun dengan hanya meninggalkan komen atau menyebarkan berita berkaitan kekejaman itu secara terbuka di laman sosial, ” katanya kepada pemberita pada sidang media selepas Majlis Hari Terbuka NGO Islam Terengganu 2017 di sini, hari ini.

Program itu disertai lebih 50 Badan Bukan Kerajaan (NGO) termasuk agensi kerajaan negeri dan Madrasah.

Yusri berkata kempen atau memboikot beberapa produk keluaran Israel tidak memadai sekiranya masyarakat tidak bersatu padu dan menyuarakan tentangnya secara meluas.

Beliau juga  menyeru masyarakat agar  bersama-sama menularkan dan membicarakan mengenai dasar melawan keganasan, memerangi pembiayaan keganasan serta kerjasama serantau dan antarabangsa dalam memerangi ancaman keganasan ini.

Pihak berkuasa Zionis menghalang umat Islam Islam Palestin memasuki Masjidil Aqsa sejak 14 Julai lepas menyebabkan mereka mengadakan tunjuk perasaan membantah tindakan berkenaan.

Bagaimanapun, tiga remaja Palestin maut dalam insiden itu.-BERNAMA