1MDB

KUALA LUMPUR – Pelaburan lombong arang batu di Mongolia oleh syarikat usaha sama antara SRC International Sdn Bhd (SRC) dan Aabar Investments PJS, dilakukan tanpa kajian kebolehlaksanaan.

Laporan Ketua Audit Negara berkata, lembaga SRC telah meluluskan pelaburan sejumlah AS$45.5 juta dalam industri arang batu di Mongolia tanpa bukti kajian kebolehlaksanaan terhadap status projek yang akan dilaksanakan oleh usaha sama ASRC dalam syarikat Gobi Coal & Energy Limited Syarikat (GCE).

“SRC juga melabur dalam PT ABM Investama TBK, Indonesia berjumlah AS$120 juta (RM366.68 juta) melalui saham-saham tersiar yang disenaraikan di Bursa Saham Indonesia.

“Semasa mesyuarat pada 14 Februari 2012, Ketua Pegawai Eksekutif SRC melaporkan anggaran keuntungan pada pelaburan berjumlah AS$4 juta,” kata laporan itu.

Laporan itu berkata, sebagai subsidiari 1MDB, SRC telah mendapat sumber kewangan daripada geran kerajaan dalam bentuk geran pembangunan berjumlah RM15 juta daripada RM20 juta yang diluluskan oleh Unit Perancang Ekonomi (EPU) dan pembiayaan RM2 bilion daripada Kumpulan Wang Persaraan (KWAP).

Pinjaman berjumlah sehingga RM2 bilion diterima daripada 29 Ogos bagi tempoh 10 tahun.

Pembiayaan itu dijamin oleh kerajaan termasuk faedah utama dan pembiayaan sebanyak RM2.902 bilion.

SRC ditubuhkan pada 7 Jan 2011 untuk mengenal pasti dan melabur dalam projek-projek yang berkaitan dengan penerokaan, pengekstrakan, pemprosesan dan perdagangan sumber dan sumber semula jadi konvensional dan boleh diperbaharui termasuk pengambilalihan dan memegang kepentingan saham atau sekuriti syarikat.

Bagaimanapun, pada 15 Februari 2012, kepentingan SRC oleh 1MDB telah dipindahkan ke Kementerian Kewangan.

Perpindahan itu telah mengurangkan kerugian operasi 1MDB daripada RM25 juta kepada RM16.2 juta.

Ia juga menurunkan nisbah gearan 1MDB dari 12 kali kepada 9.5 kali dan mengurangkan jaminan kerajaan kepada RM2.902 bilion kepada Kumpulan 1MDB. – MalaysiaGazette