Anggota Parlimen Kepong Lim Lip Eng menggesa Ketua Setiausaha Negara (KSN) Tan Sri Dr Ali Hamsa memberi penjelasan tentang urusan penjualan tanah di Taman Wahyu di sini pada harga bawah nilai pasaran kepada sebuah syarikat yang mempunyai kaitan dengan UMNO.
Ali Hamsa

KUALA LUMPUR – Kumpulan 25 menggesa Tan Sri Ali Hamsa, Ketua Setiausaha Negara (KSN) melepaskan jawatan berikutan pelbagai kritikan berhubung perkhidmatan awam termasuk daripada Perdana Menteri.

Kumpulan 25 percaya semua kritikan teruk dalam perkhidmatan awam itu sama ada yang datang daripada ketua politik atau orang awam, mencerminkan kepimpinan Ketua Setiausaha Negara dalam memastikan disiplin dan profesionalisme terutama di peringkat tertinggi ketua-ketua setiausaha.

“Memandangkan mereka (ketua-ketua setiausaha) berada di bawah perintah, KSN mesti mengambil tanggungjawab untuk semua publisiti yang buruk yang telah ditanggung oleh perkhidmatan awam akibat salah laku mereka dan kegagalannya sendiri dalam memberikan contoh yang baik,” kata Kumpulan 25 dalam satu kenyataan di sini.

Tun Dr Mahathir dalam wawancara bersama CNN baru-baru ini, mengkritik perkhidmatan awam yang didakwa tidak boleh dipercayai dan mengamalkan rasuah.

Jelas Kumpulan 25, kenyataan yang dibuat oleh Perdana Menteri itu telah menjejaskan imej perkhidmatan awam.

Sedangkan, katanya, perkhidmatan awam sepatutnya menjadi tonggak kekuatan dan kestabilan pentadbiran.

“Tetapi sekarang ada segelintir penjawat awam yang menjadi sebahagian daripada masalah negara.

“Meskipun masih ada sebahagian besar penjawat awam yang profesional dan bebas dalam menjalankan tanggungjawab mereka, tetapi keburukan segelintir mereka telah menjejaskan keseluruhan perkhidmatan awam,” tambahnya.

Orang awam juga, katanya telah hilang keyakinan terhadap perkhidmatan awam sebagai sebuah institusi bebas yang boleh dipercayai dalam memberikan nasihat berhubung dasar kepada menteri-menteri.

“Ali sepatutnya menawarkan untuk meletakkan jawatan bagi menyelamatkan perkhidmatan awam daripada terus dimalukan,” menurut Kumpulan 25.

Jelasnya, dengan peletakan jawatan Ali, ia akan mengembalikan semula kedudukan perkhidmatan awam.

Ali, 63, dilantik sebagai KSN pada tahun 2012 dan dijangka bersara pada Ogos ini. – MalaysiaGazette