Tun Dr Mahathir Mohamad
Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad melawat Kapal Equanimity di Terminal Bousthead Cruise Center, Pelabuhan Klang, Selangor. foto IQBAL BASRI, 11 OGOS 2018.

KUALA LUMPUR – Kapal mewah ‘Equanimity’, yang dimiliki kerajaan Malaysia akan dijual pada harga tidak kurang daripada AS$130 juta (RM543 juta), iaitu separuh daripada harga asalnya.

Ia dilaporkan bernilai AS$250 juta (RM1 bilion).

Peguam Sitpah Selvaratnam, yang mengetuai pasukan perundangan untuk kerajaan dan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) bagi kes Equanimity berkata, harga itu ditetapkan selepas kapal berkenaan dinilai oleh syarikat jurunilai bebas berpangkalan di United Kingdom, Winterbothams.

“Kini sudah ada harga panduan untuk pembeli berpotensi. Nilai pasaran yang diberi oleh WInterbothams adalah AS$130 juta,” katanya ketika ditemui pemberita selepas pengurusan kes tersebut di hadapan Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Admiralti Datuk Khadijah Idris di sini hari ini.

Sitpah berkata kerajaan telah menerima perintah mahkamah untuk memasuki fasa kedua penjualan kapal mewah itu.

“Fasa pertama mendapat bidaan tetapi ia tidak diterima, jadi, kami perlu bergerak ke fasa kedua,” tambahnya.

Peguam itu berkata fasa kedua adalah proses penjualan normal melalui rundingan tertutup dan tarikh selesai penjualan ditetapkan pada 31 Mac tahun hadapan.

Pada 24 Ogos, Mahkamah Admiralti membenarkan permohonan kerajaan dan 1MDB serta dua anak syarikatnya iaitu 1MDB Energy Holdings Limited dan 1MDB Global Investment Limited, untuk menjual Equanimity.

Dalam permohonan difailkan pada 23 Ogos, empat plaintif menamakan pemilik kapal, Equanimity of Cayman Islands sebagai defendan dalam saman yang difailkan melalui firma undang-undang Jeremy Joseph & Partners.

Dalam notis permohonan itu, empat plaintif memohon penjualan kapal, bunker, bahan api, pelincir dan bahan lain di atas kapal itu dijalankan melalui tender awam atau perjanjian peribadi oleh syerif Mahkamah Admiralti.

Plaintif memohon supaya pihak syerif menerima tawaran atau penawaran untuk kapal dan bunker bagi harga belian yang akan dibayar kepada syerif dalam dolar AS atau euro atau ringgit.

Mereka berkata hasil penjualan kapal itu perlu dibayar kepada mahkamah dan diletakkan dalam akaun bank di Malaysia seperti yang diluluskan oleh pihak Akauntan Negara.

Pada 19 Okt, Mahkamah Admiralti memutuskan bahawa Equanimity milik kerajaan Malaysia dan 1MDB adalah pemilik benefisiari apabila pemilik berdaftar gagal hadir ke mahkamah untuk menuntut kapal mewah berkenaan dan kerajaan kini boleh menjual kapal itu.

Kemudian, pada 26 Okt, mahkamah sama telah meluluskan terma dan syarat untuk proses pembidaan kapal itu bermula 20 Okt hingga 28 Nov.

Equanimity didakwa dibeli oleh ahli perniagaan Malaysia Low Taek Jho atau Jho Low menggunakan wang yang dicuri daripada skandal 1MDB.

Ia dirampas di Bali, Indonesia pada Februari atas permintaan pihak berkuasa Amerika Syarikat (AS) sebagai sebahagian daripada siasatan rasuah yang dilancarkan Jabatan Keadilan (DOJ) AS ke atas 1MDB.

Kapal mewah itu kemudian dibawa ke Pelabuhan Klang pada 7 Ogos selepas pihak berkuasa Indonesia menyerahkannya kepada Malaysia.

— BERNAMA